Életmód

Miért evett Popeye annyi spenótot?

Egészséges, ráadásul nullkalóriás zöldség, így nyugodtan beilleszthető bármilyen fogyókúrába.

Köztudott, hogy amikor Popeye némi plusz erőre és energiára vágyott, akkor szélsebesen felbontott egy spenótkonzervet, és döntötte is magába a zöld színű vitaminbombát. Ha duzzadó izmaink nem is lesznek tőle, biztosak lehetünk benne, hogy a spenót a legegészségesebb zöldségek egyike – olvasható a gyogyszernelkul.com portálon.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A spenót gazdag A-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitaminban, mangánban, folsavban, magnéziumban, vasban, kalciumban, káliumban, foszforban, cinkben és rézben, de sok lutein, flavonoid és klorofill is található benne. A flavonoid vegyületek olyan antioxidánsok, amely szerepet játszanak a daganatok kialakulásának megelőzésében. Oxálsavtartalma serkenti az emésztést és hatékonyan tisztítja a vastagbelet, habár vesekőképződésre is hajlamosít.

A spenót erősíti az immunrendszert, béta-karotin-tartalma pedig jó hatással van a vastagbélre. A benne található magnézium a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet, de még az idegeket is képes lecsillapítani. Antioxidáns hatása révén a szív- és keringési betegségekkel szemben nyújt védelmet. A spenót nullkalóriás zöldségnek számít, így nyugodtan beilleszthető bármilyen fogyókúrába. Kutatások bizonyítják, hogy antibakteriális és gombaellenes hatással is rendelkezik.

A növényben található K-vitamin megtámogatja a máj méregtelenítő munkáját, és részt vesz a csontok felépítésében. A spenót fogyasztása még a gyulladásos megbetegedések ellen is nagyon hatásos lehet.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Ajánlatos tehát minél több spenót fogyasztani – az interneten receptek tömegét találjuk –, többek között antioxidáns hatása miatt is. A spenótot kombinálhatjuk más zöldségekkel és gyümölcsökkel is, amelyeket leturmixolva italként is fogyaszthatunk. Egy ilyen antioxidánsokban gazdag turmix biztos, hogy megtámogatja az immunrendszert.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik