Életmód

Ne dőljünk be a meséknek, csak biztonságos gyógyteákat fogyasszunk!

A tiszafából készült teafőzet fogyasztása veszélyes, esetenként végzetes kimenetelű is lehet!

Erre hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, miután az emberek osztogatni kezdték egy ismeretlen internetes életmódoldal receptgyűjteményét, amelyben a torokfájásra javasolt főzetek között a tiszafából készült teát is feltüntették.

A napokban egyre több internetes fórumon és a közösségi oldalon felbukkant a tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet receptje, annak ígéretével, hogy bárkit gyorsan, végleg megszabadít a télvíz idején kellemetlen köhögéstől. Ám a sokak által „ajánlott” főzet fogyasztása rendkívül veszélyes, esetlenként akár halálos kimenetelű mérgezést is okozhat – hívja fel figyelmet a kockázatokra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács  közleményt adott ki a biztonságos gyógytea fogyasztásról. Tartsuk be!

Közlemény

A meghűléses időszakban különösen megnövekedhet gyógytea fogyasztásunk. Az elmúlt napok ”tiszafa teával” kapcsolatos esete felveti a kérdést, hogy milyen teát is fogyasszunk. Fontos ilyenkor is odafigyelni, hogy mindig igazolt hatékonyságú, biztonságos és megfelelő minőségű termékeket vásároljunk! Mindig ellenőrizzük, hogy megbízható, ellenőrzött forrásból származzon a tea, amit fogyasztunk. A gyógyhatásra utaló teakeverékeknél előny, ha a termék gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, tehát rendelkezik OGYI engedély számmal vagy, ha étrend-kiegészítő, akkor az OGYÉI-hez be van jelentve. Egykomponensű gyógynövény teáknál érdemes figyelni, hogy a termék rendelkezzen a csomagoláson tételazonosító sorszámmal, ami biztosítja a termék és a felhasznált alapanyagok nyomon-követhetőségét mind a tasakolt, mind pedig a filteres teák esetében. Nem hivatalos forrásból származó “praktikák” és gyakran tévhiteken alapuló öngyógyítás alkalmazása előtt mindenképp forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez!

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik