Életmód

Kalciumpótlás: nem csak a tej a megoldás

Mikor valaki azt mondja, hogy nem fogyaszt tejtermékeket, kicsit Marsbélinek nézhetjük,  mert valljuk meg,  sajt nélkül nehéz elképzelni az életet.

Aztán felvetődik a kérdés, hogy ha nem tejtermékből, akkor miből és hogyan építi be szervezetébe a napi kalciummennyiséget az, aki mellőzi táplálkozásában a tejtermékeket.

Az elmúlt években a tejipari cégek reklámjainak száma az egekbe szökött, mondván, az ő termékük a leghatásosabb az egészséges csontok megmaradásáért vívott „harcban”. Ugyan a tejben tényleg megtalálható a kalcium, mégis számtalan olyan növényi eredetű táplálék van, melyről kevesen beszélnek.

A csontok karbantartásához 1000-1200 milligramm kalciumot kellene ennünk naponta

Bármilyen étrend szerint éled mindennapjaidat, minden étkezésnél két-három kalcium-dús táplálékot kellene enned, hogy minél távolabb kerülj a csontbetegségektől. Ellentétben a tejjel, a növények a kalcium mellett C- és K-vitamint, ásványi anyagokat, káliumot, valamint magnéziumot tartalmaznak, melyek – egyebek mellett – szintén a csontra hatnak.

Ha már végképp száműzzük táplálkozásunkból a tejet, akkor az alábbi növényekből mindenképp együnk többet!

Az alábbi számok hozzávatőleges adatok, 2 dl-es űrtartalommal számolva.

Kelkáposzta – 1 bögrében 180 mg

Kendertej (kenderből desztillált vízzel turmixolva nyerik) – 1 bögrében 460 mg

Narancs dzsúsz – 1 bögrében 110 mg

Tahini (szezámmagból készül, méghozzá pirított, porrá őrölt, olajjal kevert szezámmagból) – 1 evőkanálban 60 mg

Fehér bab – 1 bögrében 120 mg

Szójabab – 1 bögrében 170 mg

Brokkoli – 1 bögrében 120 mg

Földimogyoró – 1 bögrében 180 mg

Mandula – 1 bögrében 200 mg

Nyers édeskömény – 1 termésben 110 mg

Feketeribizli – 1 bögrében 60 mg

Aszalt sárgabarack – 1 bögrében 70 mg

Füge – 1 bögrében 240 mg

Articsóka – 1 közepes termésben 60 mg

Pirított szezámmag – 1 bögrében  700 mg

Mák – 1 bögrében 600 mg

Gomba – 100 grammban  200 mg

Olvasói sztorik