Magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető.
A repceméz színe a krémszínűtől a halvány sárgáig terjed. Nagyon édes, nagyon értékes és hatásos méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe.
Miért fogyasszuk?
- Mivel a repceméz a legkevésbé savas mézfajta (enyhén lúgos kémhatású), fogyasztása érzékeny gyomrúaknak is kifejezetten ajánlott, és gyomorsavtúltengés esetén sem jelent problémát, sőt: segít a probléma kezelésében!
- Szintén egyedülálló kémhatásának köszönhető, hogy a repcemézet manapság egyre gyakrabban használják a különböző lúgosító kúrák alkotóelemeként.
- A repceméz hatásai közül fertőtlenítő hatása is közismert: eredményesen használható gyulladáscsökkentőként, és a legyengült szervezet regenerálásában is nagy szerepet játszik.
- Mind a méhek, mind az emberek számára kiemelten értékes beltartalmi tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően a repceméz nagyszerű immunerősítő
- A repceméz jótékony hatásai közül magas szőlőcukor tartalma miatt kiemelkedik az energetizáló képessége, ami miatt a kemény szellemi és fizikai munkát végzők, és a sportolók is étrendjükbe illeszthetik.
- Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést.
- Nagyon jó alapanyag propoliszos méz készítéséhez, mivel segítségével krémes állagban, kiskanállal, könnyedén bevihető a szervezetbe a propolisz. Ez méginkább kidomborítja a repceméz egyébként is kiváló egészség megőrző jellegét.
Tipp
Enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját.
Olvastad már, miért fontos, hogy termelőtől vásárolj mézet?
A Bakonynektár Méhészetben így készül a krémméz.