Életmód

5 millió facsemetét ültetnek el egy óra latt

Új faültetési világrekordra készülnek Kenyában.

Novemberben egy óra alatt 5 millió facsemetét akarnak elültetni az ország befásítása érdekében Kenyában.

Jelenleg az ország területének csak 2 százalékát borítja erdő, ami jóval elmarad a nemzetközi egyezmények által kívánatosnak tartott 10 százaléktól, és a helyzet csak tovább romolhat, mivel az emelkedő lakosságszám növeli az igényt a termőföld iránt – hívta fel a figyelmet Judi Wakhungu környezetvédelmi miniszter szerdán Nairobiban, elindítva a Guinness-rekord akciót.

A nagyszabású faültetéssel akarnak alkalmazkodni a klímaváltozás következményeihez, szembeszegülni az elsivatagosodással, feljavítani a lepusztult ökológiai rendszereket és növelni a talaj vízmegtartó képességét.

kenya1

A fásítási világrekordot jelenleg a TreeVolution Fülöp-szigeteki civil szervezet tartja, amely 2,29 millió csemetét ültetett el egy óra alatt 2014 szeptemberében 122 ezer ember részvételével.

A rekordállítási akció elindítása alkalmából bemutatták Nairobiban az Adopt-A-Tree facsemete-örökbefogási mobiltelefonos applikációt, amelynek segítségével darabonként 3,50 dollárért bárki finanszírozhatja valahol a világban egy facsemete elültetését, és nyomon követheti annak fejlődését. A cél 2,5 milliárd fa elültetése 2020-ig – írta az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik