Életmód

Tanárt keresnek a világ végére

Az előző hat tanító nem tudott alkalmazkodni a helyi életformához.

A skóciai szigetre az érdeklődő a világ bármely pontjáról beadhatja jelentkezését. Mindössze hét gyerek oktatásáról kellene gondoskodni, hátrány viszont, hogy Muck az egyik legelhagyatottabb sziget a világon – írja az MTI.

A helyiek azután hirdették meg globálisan a tanári állást a közösségi hálón, hogy az előző hat tanító nem tudott alkalmazkodni a helyi életformához. A legutóbbi tanárnál még soha nem volt jobb az ott élők szerint, de ő is elmegy.

Fotó: mahina.com
Fotó: mahina.com

Nagyon szerencsés voltam, hogy két és fél évig az itteni általános iskolában taníthattam, de családi okok miatt sajnos távoznunk kell – idézte a The Times című lap Julie Bakert, aki szerint Muck amúgy csodálatos hely, jó ott élni és tanítani.

Kicsi Muck

A Belső-Hebridákhoz tartozó Small-szigetcsoport legkisebb sziget valóban parányi: Muck 2,5 mérföld hosszú és két mérföld széles. Egyetlen útja van, Port Mor és Gallanach között. Nincsenek üzletek, templom és postahivatal, de még utcai postaláda sem. Az ott élők télen teljesen el vannak vágva a külvilágtól. 2013 előtt csak napi 10 órán át volt áram, gyertyalángnál olvastak, kézzel mosták a ruháikat és gyakran maradtak le a filmek végéről. A 24 órás áramszolgáltatást három éve vezették be. A lakosok száma 30, a legtöbben a kikötő, Port Mor közelében élnek.

Fotó: dxcoffee.com
Fotó: dxcoffee.com

A következő tanárt és családját háromszobás lakás és gyönyörű kilátás várja az iskola fölött. A jelentkezőtől elvárják, hogy lelkes, türelmes, megértő és eltökélt legyen, szeressen a szabadban lenni (elkél az erősen vízálló ruházat), képes legyen alkalmazkodni a körülményekhez, többek között ahhoz, hogy nincs bolt és néha el vannak vágva a külvilágtól. Az előnyök között említették a szórakoztató közösségi programokat és a gyönyörű nyarat.

Az igazgató a szomszédos sziget, Eigg tanára, aki ingázik a két sziget között. Az új tanár évi 22 500 és 35 800 font (mintegy 7,9-12, 5 millió forint) közötti fizetésre számíthat. Érdeklődők máris vannak, még Spanyolországból is.

Fotó: understood.org
Fotó: understood.org

A The Times szerint a sziget lakóinak semmi esetre sem lesz könnyű maradásra bírniuk a győztes jelentkezőt. A lap emlékeztetett arra, hogy a most távozó tanár elődje néhány órával az érkezését követően közölte, hogy mégsem kell neki az állás, és másnap már el is ment.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik