Életmód

Game Over 2080 méteren – Meghódították a Föld legmélyebb száraz barlangját

Közben nem csupán mászni, hanem úszni is kellett.

Sikeresen teljesítették küldetésüket az expedíció tagjai, akik lejutottak a Krubera-Voronya-barlang legmélyebb száraz pontjára, a 2080 méter mélyen lévő Game Over terembe. Útjukat a tervek szerint sikerült fotó- és videófelvételekkel is dokumentálni.

Sajtótájékoztató Budapesten a nagy kalandról, szeptember 1-jén - MTI-fotó: Balogh Zoltán
Sajtótájékoztató Budapesten a nagy kalandról, szeptember 1-jén – MTI-fotó: Balogh Zoltán

Az ifj. Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Tóth Attila és Jager Attila alkotta expedíció augusztus 1-jén indult Grúzián keresztül Abháziába, a Krubera-Voronya-barlangba, majd segítőikkel és a velük utazó filmes stábbal kiegészülve augusztus 30-án reggel érkeztek haza Magyarországra – írta az MTI.

A Krubera-Voronya-barlang a Föld legmélyebben elérhető természetes, szárazon járható barlangja. Először 2004-ben jutottak le barlangászok a 2080 méteres mélységbe, de az azóta eltelt időben még nem készült fotódokumentáció, illetve film a barlangról.

Fotó: Facebook/Inverse Everest
Fotó: Facebook/Inverse Everest

A mi expedíciónk célja az volt, hogy a világon elsőként készítsünk profi fotókat a Voronyáról. Ezt a feladatot sikeresen el tudtuk végezni, hiszen több száz felvételt készítettünk mind a barlangban, mind a felszínen – mondta Ambrus Gergely.

A barlangban eltöltött leghosszabb idejük kilenc nap volt, ennyi időbe tellett, hogy lejussanak a mélybe. A négyfős csapathoz időközben csatlakozott Fábián Botond, illetve a végponti túrára egy libanoni barlangkutató is, így végül hatan érték el a Game Overt.

A roham

A legmélyebb pont meghódítására augusztus 8-án indultak el, augusztus 9-én elérték az 1200 méteres mélységben lévő tábort. Ezután 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot, a szifont, és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig. Augusztus 12-én egy nagy, 20 órás rohammal érték el végül a végpontot. A visszafelé vezető úton félnapos kényszerpihenőt is kellett tartaniuk, mert a felszínen heves esőzések voltak, és meg kellett várni, amíg csapadék végigzúdult a víznyelőbarlangon.

A barlangászok elmondták, hogy az expedícióról készült film és könyv a tervek szerint tavasszal lát majd napvilágot.

Címfotónk a csapat egy idén tavaszi, franciaországi „barlangtúráján” készült. Kép: Facebook/Inverse Everest

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik