Életmód

Hamis kínai méz ellen harcolnak a magyar méhészek

Kevés méz termett idén, a felvásárlási ár mégis alacsony. A magyar méhészek a nyomott áron kínált, hamisított kínai méz elleni uniós fellépést hiányolják.

Az uniós méztermelés 10 százalékát Magyarország adja, ami egy átlagos évben 20-30 ezer tonna. Az idén azonban a késő tavaszi fagy és jégverés nagyban csökkentette a termelhető mennyiséget. Emiatt a felvásárlási árnak nőnie kellett volna, de nem így történt – írta a hirado.hu.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a Krónikában kiemelte: az unió többi tagországaiban is árcsökkenéssel szembesülnek a méhészek.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Az Európai Unió körülbelül évente 160 ezer tonna mézet kénytelen importálni. Ennek kétharmada Ázsiából érkezik be olyan nyomott áron és olyan rossz minőségben, amelyet az uniós méztermelők nem bírnak elviselni. Nem anyagi támogatásért fordulunk a kormányhoz, hanem hogy az Európai Unió lépjen a harmadik országból érkező mézek szigorított vizsgálata felé – fejtette ki a szakember.

A kínai mézet még nektárállapotban pergetik ki, és gyárakban, gépek segítségével érlelik műmézzé, kérdéses higiéniai körülmények között – mondta az elnök. Emiatt sok értékes tápanyag hiányzik belőle, amit nem is tudnak a fogyasztók, csak azt látják, hogy jóval olcsóbb a hazainál.

Laboratóriumokban már korábban kimutatták, hogy mamisított a kínai méz. ERRŐL ITT ÍRTUNK.

Címfotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik