Életmód

Élelmiszer áruház rászorulóknak – Annyit fizetnek, amennyit akarnak

Sok családnak nagy segítséget jelent az üzlet megnyitása.

A Real Junk Food Projekt keretein belül nyitottak áruházat a napokban az angliai Leeds városának közelében – írja a hungliaonline.com. Az üzlet megnyitásával a kezdeményezők arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a még fogyasztható élelmiszereket ne a kukába dobják, hanem szabályozott keretek között hasznosítsák.

A diszkontban a rászorulók – nehéz körülmények között élők, köztük olyanok, akiknek gondot jelent a család élelmezése – olyan élelmiszereket szerezhetnek be, melyeket más cégek, éttermek és szállodák már kidobtak.

anglia2

Természetesen nem romlott árukról van szó, hanem olyanokról, amelyek szavatossága hamarosan lejár, vagy nem akarják már értékesíteni.

Számítások szerint az üzlet hetente 12 ezer gyermek táplálkozását biztosíthatja. Az úgynevezett felesleges áruház a „fizess, ahogy érzed” elvet követi, azaz minden vásárló annyi pénzt hagy a kasszában, amennyit gondol.

Kutatások is kimutatták, hogy a Földön rengeteg élelmiszer köt ki a kukákban. Az Egyesült Királyságban 10 millió tonna élelmiszert hajítanak ki évente, ugyanakkor például csak Londonban 400 ezer olyan ember él, akinek nem futja rendszeresen a napi betevőre.

Szakemberek kiszámították: ha Nagy-Britannia szupermarketei megdupláznák a jótékonysági szervezeteknek adott éves élelmiszer mennyiséget 16 tonnára, akkor országszerte heti 732 ezer étel állna a rászorulók támogatására.

Dániában is volt hasonló kezdeményezés, arról ITT OLVASHATSZ.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik