Életmód

Nagyapja élete ihlette Fógi gazda álmát

A fiatal, egyetemista gazdálkodó egyik kedvenc elfoglaltsága a szőlőművelés.

Fógel Dávid a magyar-szlovák határ túloldalán, a szlovákiai Ipolyságon él és ott gazdálkodik. Az egyetemista fiatalember Magyarországon tanul, és aligha kétséges, hogy a diplomaszerzés után gazdálkodó lesz. A szakmai iránti elhivatottsága, a növénytermesztés és állattenyésztés szeretete családi eredetű. Erről is mesélt a 24 éves fiú, aki a Facebookon fóGIGAzda néven vált ismertté, és aki a gödöllői Szent István Egyetem mezőgazdasági mérnök szakának bsc végzős hallgatójaként novemberi záróvizsgájára készül.

fogi5

Megnyilvánulásaidból, munkádból úgy tűnik, hogy a föld, az állatok jelentik majd a jövődet. Honnan ered a gazdálkodás iránti vonzalmad?

Kisgyerekként nagyapáméknál töltöttemen a hét végéket. Olyankor szinte mindig árnyékként követtem, mentem vele a mezőre, figyeltem, hogyan gondozza az állatokat. 5-6 évesen már segítettem is, később pedig ketten építettünk fel 2 istállót, amelyek a kecskék és disznók otthonául szolgáltak. Ezek az élmények ébresztették fel bennem a növények és állatok iránti szeretetemet, ami tanulmányaimban is megmutatkozik, hiszen mezőgazdasági mérnöknek készülök.

Magyarán a nagypapa volt a tanítómester.

Alapvetően igen. Aztán teltek-múltak az évek, autodidakta módon sok ismeretre tettem szert. Az egyetemi évek alatt megismerkedtem Anton gazda barátommal, aki nagyon sok hasznos tanáccsal látott el. Az ő véleményét a mai napig kikérem, ha valami újba kezdek. És ugye itt van a gödöllői egyetem, ahol magas színvonalú a szakmai képzés. Itt is rengeteget tudás birtokába jutottam.

fogi2

Mennyi időd jut a gazdaságodra?

Mivel hétköznap egyetemen vagyok, ezért többnyire csak hétvégén tudok foglalkozni a kerttel és az állatokkal. Elsősorban a család és az állatok részére termelek, hagymát, sárgarépát, petrezselymet, borsót, babot, kukoricát, tököt és burgonyát. Szőlőműveléssel is foglalkozom, ez a nagy kedvencem, melyet szintén nagyapámtól tanultam. Ezt eddig eladásra termeltem, de jövőre már feldolgozom és bort készítek belőle. Van egy borospince, amit egy barátom nagymamája kölcsönadott, ott lesz a bor helye.

És az állatok?

Most nyulakkal és tyúkokkal foglalkozom, de az egyetem után szeretnék sokkal több állatot tartani.

fogi3

Mostanában sokat dolgoztál az úgynevezett „Somos-kert projekttel”. Mi ennek a lényege?

Tavasszal egyik nagyon jó barátommal közösen elhatároztuk, hogy belevágunk egy 15 éve parlagon hagyott terület gondozásába. Ez a nagymamájáé, aki örömmel vette tudomásul, hogy mi rendbe hozzuk azt. Kevesen hittek benne, hogy sikerül, de az eredményeket látva egyre többen érdeklődnek, hogyan alakul a kert sorsa. Ma már jól látható, honnan hová fejlődött a kert, amit a fóGIGAzda Facebook-oldalamon folyamatosan követhetnek az érdeklődők. A Somos-kertbe sok időt és energiát fektettünk, vettünk oda 50 tő szilvafát, amit már elültettünk. Nekünk ezek a munkák örömet okoznak, szívesen csináljuk, hiszen a mottónk: Nem dumálunk, megcsináljuk!

fogi4

Gondolkodsz-e nagyban, tehát egy méretesebb gazdaságban? Mit hozhat a jövő?

Az egyetem elvégzése után szeretnék nagyobb területen gazdálkodni. Mindenképpen szeretnék állatokat, önellátásban gondolkodom, baromfi, nyúl, sertés, kecske, juh, szarvasmarha van tervben.  Amivel még szeretnék foglalkozni az a méhészet, borászat, pálinkafőzés. A tervek között szerepel a tejfeldolgozás, elsősorban házi sajt készítése. Ezeket mind bio-tartásban és -termesztésben csinálnám, mivel nagyon fontos számomra, hogy mit eszünk. Szeretném, ha a környezetemben is egyre többen választanák a bio élelmiszereket, mert sokan nem tudják, hogy amit a boltok polcairól vesznek le, milyen adalékokat tartalmaznak. Ami pedig a legfontosabb: mindezeket egy tanyán, egy boldog családdal szeretném megvalósítani.

Kapcsolódó anyag: Afrikai zöldségeket termel, és törpekecskéket tart az egyetemista gazda

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik