Életmód

Nagyapja élete ihlette Fógi gazda álmát

A fiatal, egyetemista gazdálkodó egyik kedvenc elfoglaltsága a szőlőművelés.

Fógel Dávid a magyar-szlovák határ túloldalán, a szlovákiai Ipolyságon él és ott gazdálkodik. Az egyetemista fiatalember Magyarországon tanul, és aligha kétséges, hogy a diplomaszerzés után gazdálkodó lesz. A szakmai iránti elhivatottsága, a növénytermesztés és állattenyésztés szeretete családi eredetű. Erről is mesélt a 24 éves fiú, aki a Facebookon fóGIGAzda néven vált ismertté, és aki a gödöllői Szent István Egyetem mezőgazdasági mérnök szakának bsc végzős hallgatójaként novemberi záróvizsgájára készül.

fogi5

Megnyilvánulásaidból, munkádból úgy tűnik, hogy a föld, az állatok jelentik majd a jövődet. Honnan ered a gazdálkodás iránti vonzalmad?

Kisgyerekként nagyapáméknál töltöttemen a hét végéket. Olyankor szinte mindig árnyékként követtem, mentem vele a mezőre, figyeltem, hogyan gondozza az állatokat. 5-6 évesen már segítettem is, később pedig ketten építettünk fel 2 istállót, amelyek a kecskék és disznók otthonául szolgáltak. Ezek az élmények ébresztették fel bennem a növények és állatok iránti szeretetemet, ami tanulmányaimban is megmutatkozik, hiszen mezőgazdasági mérnöknek készülök.

Magyarán a nagypapa volt a tanítómester.

Alapvetően igen. Aztán teltek-múltak az évek, autodidakta módon sok ismeretre tettem szert. Az egyetemi évek alatt megismerkedtem Anton gazda barátommal, aki nagyon sok hasznos tanáccsal látott el. Az ő véleményét a mai napig kikérem, ha valami újba kezdek. És ugye itt van a gödöllői egyetem, ahol magas színvonalú a szakmai képzés. Itt is rengeteget tudás birtokába jutottam.

fogi2

Mennyi időd jut a gazdaságodra?

Mivel hétköznap egyetemen vagyok, ezért többnyire csak hétvégén tudok foglalkozni a kerttel és az állatokkal. Elsősorban a család és az állatok részére termelek, hagymát, sárgarépát, petrezselymet, borsót, babot, kukoricát, tököt és burgonyát. Szőlőműveléssel is foglalkozom, ez a nagy kedvencem, melyet szintén nagyapámtól tanultam. Ezt eddig eladásra termeltem, de jövőre már feldolgozom és bort készítek belőle. Van egy borospince, amit egy barátom nagymamája kölcsönadott, ott lesz a bor helye.

És az állatok?

Most nyulakkal és tyúkokkal foglalkozom, de az egyetem után szeretnék sokkal több állatot tartani.

fogi3

Mostanában sokat dolgoztál az úgynevezett „Somos-kert projekttel”. Mi ennek a lényege?

Tavasszal egyik nagyon jó barátommal közösen elhatároztuk, hogy belevágunk egy 15 éve parlagon hagyott terület gondozásába. Ez a nagymamájáé, aki örömmel vette tudomásul, hogy mi rendbe hozzuk azt. Kevesen hittek benne, hogy sikerül, de az eredményeket látva egyre többen érdeklődnek, hogyan alakul a kert sorsa. Ma már jól látható, honnan hová fejlődött a kert, amit a fóGIGAzda Facebook-oldalamon folyamatosan követhetnek az érdeklődők. A Somos-kertbe sok időt és energiát fektettünk, vettünk oda 50 tő szilvafát, amit már elültettünk. Nekünk ezek a munkák örömet okoznak, szívesen csináljuk, hiszen a mottónk: Nem dumálunk, megcsináljuk!

fogi4

Gondolkodsz-e nagyban, tehát egy méretesebb gazdaságban? Mit hozhat a jövő?

Az egyetem elvégzése után szeretnék nagyobb területen gazdálkodni. Mindenképpen szeretnék állatokat, önellátásban gondolkodom, baromfi, nyúl, sertés, kecske, juh, szarvasmarha van tervben.  Amivel még szeretnék foglalkozni az a méhészet, borászat, pálinkafőzés. A tervek között szerepel a tejfeldolgozás, elsősorban házi sajt készítése. Ezeket mind bio-tartásban és -termesztésben csinálnám, mivel nagyon fontos számomra, hogy mit eszünk. Szeretném, ha a környezetemben is egyre többen választanák a bio élelmiszereket, mert sokan nem tudják, hogy amit a boltok polcairól vesznek le, milyen adalékokat tartalmaznak. Ami pedig a legfontosabb: mindezeket egy tanyán, egy boldog családdal szeretném megvalósítani.

Kapcsolódó anyag: Afrikai zöldségeket termel, és törpekecskéket tart az egyetemista gazda

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.