Életmód

Nem lehetett gyereke, fák százait ültette el a 105 éves indiai nő

Minden nő számára borzalmas érzés, ha nem lehet gyermeke. Ráadásul India egyes vidékein a meddőség családi és társadalmi kirekesztést vonhat magával.

Saalumarada Thimmakka és férje, Sri Bikkala Chikkayya 25 év sikertelen próbálkozás után különös megoldást talált a problémájára.

A két írástudatlan földműves fák százait ültette el, majd ápolták, itatták és gondozták a növényeket, mintha csak a gyermekeik lennének. 

Ez volt a sorsom, hogy nem születhetett gyermekem. Ezért fákat ültettünk, felneveltük őket, hogy áldást kapjunk. Úgy kezeltük őket, mint a gyerekeinket

– mesélte a nő a CNN-nek.

Zöld hős

384 banyánfát neveltek fel, ami figyelemre méltó eredmény, egy száraz, csapadékmentes poros tájon. Erdejük négy kilométeren át húzódik falujuktól, Hulikaltól a következő településig, Kudurig.

Thimmakka tevékenységével számos díjat és elismerést kiérdemelt, gyakran kérik fel India más részein faültetési szertartások levezetéseire is.

Bár sosem járt iskolába, mára bekerült a nemzeti alaptantervbe, miután verset írtak a tiszteletére.

És úgy tűnik, az áldást is megkapta. Bár papírokkal igazolni nem tudja, a szenvedélyes természetbarát azt állítja, 105 éves és rendkívül elégedett életével.

Boldog vagyok a gyermekeim láttán. Szeretettel neveltük fel őket és büszke vagyok magunkra.

Thimmakát a helyi Kannada nyelven a Saalumarada becenevet kapta, aminek jelentése fasor. A közössége környezetvédelmi hősként tekint rá.

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

Sokat kellett tennie érte, hogy learathassa a gyümölcsöket. Miután kiásta a földet és elültette a facsemetéket, kilométerekről kellett hoznia vizet az öntözésükhöz.

Olykor az eső nem érkezik

– fogalmazott Thimmakka, aki hetente négyszer öntözte a fákat, miközben az eső istenéhez imádkozott.

Idő közben elhunyt férje segített neki a munkálatokban, és tüskés bokrokat ültetett az erdő köré, hogy megvédje azt az éhes vadállatoktól. Munkájukat nemcsak a falu, hanem az állam is elismerte, a régió vezető minisztere pénzt ajánlott fel számukra, hogy folytassák erőfeszítéseiket.

A gyermek

Az áldás aztán duplán megérkezett. Egy 14 éves fiú, Sri Umesh megkereste őt.

Bátorítottak Thimmakka gondolatai és elképzelései, ezért eljöttem hozzá. Megosztottam vele a természetvédelemmel kapcsolatos véleményeimet. Boldog volt és befogadott. Egy nagyon szerencsés pillanat volt ez az életemben

– mesélte a srác.

Umesh később engedélyt kapott örökbe fogadására biológiai szüleitől.

Nagyon nehéz kérdés volt. Az igazat megvallva mindhárman a szüleim.

A fiú Thimmakka nyomdokaiba lépett, elnöke a nő által alapított szervezetnek, amely mezőgazdasági termelők között osztja szét a fákat. Nem akarja, hogy példaképe egyedül maradjon.

A pár most arra ösztönöz mindenkit, hogy csinálják utánik, a jövő generációi érdekében.

Van egy tanácsom mindenkinek: emberként születtünk, emberként halunk meg, de az élethez vigyáznunk kell a természetre. 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik