Életmód

Tanyasi vagy nagyüzemi tyúktojás? Nagy a különbség

Tyúkot tartani egyre inkább menő lesz, de mondjuk inkább, hogy hasznos.

Ma már egy kisvárosi kertben sem lehetetlen, és számtalan ötlet is van már arra, hogyan tegyük széppé tyúkólainkat.  Ha valaki még hezitál ez ügyben, akkor az alábbi cikket olvasva, biztos, hogy néhány érvvel gazdagabban és biztosabban vág bele a tyúktartásba. Az sem baj, ha nem. A tojásvásárlásnál viszont nem árt figyelembe venni az alábbi tényeket.

Kezdjük azzal, amit mindenki tud, miszerint nem minden tojás egyforma, és itt nem csupán a méretről és a formáról van szó.

Szabad tartású vagy nagyüzemi?

A kettő közötti különbség nem csupán látható, de ízében is tapasztalható. Logikusan végiggondolva, nincs ebben semmi meglepő, hiszen ha belegondolunk a tyúkok tartásának körülményeire, akkor meg is van a magyarázat.

A szabad tartásban élő tyúkok egyrészt természetes körülmények között élnek, nem csupán szabadon mozoghatnak, de mindez meghatározza táplálkozásukat is.

Füvet, zöld növényeket bogarakat csipegetnek, és ez a fajta étkezés valljuk meg, sokkal egészségesebb, mint az egyoldalú, olcsó takarmányozás. Van benne például kukorica, búza, szotyola, borsó. A jószágok antibiotikumokat, gyógyszereket, hormonokat, szóját, fehérjét nem kapnak. A dolog ilyen egyszerű. A kukoricának nincs teljes tápértéke, többnyire inkább csak felhizlalja az állatokat és maximum szép sárga lesz a tojásuk.

tojas

Szemmel látható a különbség

  • A ketrecesnek nem nagyon van textúrája, fűrészporos, lisztes, olyan, mint a porból készített hasábburgonya. A kapirgálós meg egyszerűen krémesebb, és sokkal nagyobb élmény harapni, rágni.
  • Egy szabad-tartású csirketojás szinte narancssárga, ellenben a nagyüzemiekre jellemző sárga színnel ( bár a szóbeszéd szerint ma már különböző “technikákkal” lehet színesíteni a tojások sárgáját).
  • A ketrecben tartott tyúkok tojásának héja könnyen törhető, míg az izmos vidéki tojás kalciumban gazdag, és nehezebben törik.

freerangeeggs1

Ezért szavazz a tanyasi tojásra

  • A ketrecben tartott tyúktojás illata és íze is elmarad a jó tanyasi tojás zamatos, jellegzetes ízétől. A vitamin- és ásványianyag tartalmáról már ne is beszéljünk.
  • Kétszer több omega-3 zsírsavat tartalmaz.
  • Háromszor több benne az E-vitamin.
  • Hétszer több béta-karotint tartalmaz (A-vitamin provitaminja).
  • Negyed annyiszor kevesebb benne a telített zsír.
  • Harmadannyi a koleszterol tartalma.

Azok az állatok, akik boldog életet élhetnek, szabadon mozoghatnak, azoknak a húsa és tojása is tartalmasabb és finomabb. Ha jó minőségű tojást szeretnél fogyasztani válaszd a szabad tartásban nevelkedett, tanyasi tyúkok tojásait.

csirke002

Tojáskódok

A tojásokon lévő kódok első számjegye a tartásmódot jelöli.

  • A 0 az ökológiai (bio) tartásból származó, szabadtartású és bio takarmánnyal etetett madarak tojásait jelöli.
  • Az 1 a tanyasi szabad tartású tojásokat jelöli.
  • A 2-es az alternatív vagy mélyalmos tartás, ezek esetében a tyúkok egy nagy csarnokban vannak elhelyezve, van valamennyi kis mozgási lehetőségük.
  • A 3-as szám a ketreces tartást jelzi.

Nem elegendő tehát, ha a boltban, a zöldséges vagy a piacos standján “tanyasi tojás” vagy “házi tojás” feliratot látunk; vegyük kézbe a tojásokat s nézzük meg van-e (s ha igen, milyen) kód rajtuk… Vásárlói döntésünkkel tojótyúkok millióinak életét befolyásolhatjuk, figyeljük tehát a kódot s határozzunk több millió haszonállat sorsáról! Hazai bioboltokban, de már néhány nagyobb hazai élelmiszer áruház polcain is megtalálhatók a nem ketreces tartásból származó tojások.

Via/Heathambition

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik