Életmód

Pálferis közösségi gazdaságot hoz létre a katolikus atya

Elkötelezett tagokat keresnek Pátyra.

Érdekel a kertészkedés, de nem tudod, hogy fogj hozzá, esetleg nincs is kerted? Szívesen termelnéd magadnak a zöldséget, de még a bazsalikom is kipusztul a konyhaablakban? Fontos, hogy mit eszel? Szeretnéd a hétvégéidet egy jó és elhivatott közösséggel, a természetben tölteni? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, ez érdekelhet – olvasható a palferi.hu portálon.

Kicsoda Pálferi?

Pál Ferenc – közismert nevén Pálferi – római katolikus pap, mentálhigiénés szakember. 1966. június 29-én született Budapesten. Fiatalkorában aktív, később főállású sportoló volt a Budapesti Vasasnál. Volt válogatott kerettag, 1987-ben pedig felnőtt magyar magasugró bajnok lett. 1996. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. Pál Ferenc papi pályafutásának kezdetétől tart heti rendszerességgel hittanórákat, előadásokat fiataloknak pszichológia ‑ teológia ‑ mentálhigiéné témakörében.

Mint írják, 2017 tavaszán közösségi gazdaságot indítanak Pátyon, mindössze fél órára Budapesttől. Céljuk nemcsak az, hogy az általuk termelt vegyszermentes zöldségeket fogyaszthassák, hanem a természetben, közösségben végezett fizikai munkán keresztül testileg és lelkileg is feltöltődhessenek távol a város zajától. Nem felparcellázott, saját kertecskékről van szó, mint a városi közösségi kertekben és nem is egy gazda anyagi támogatásáról a terményért cserébe, mint a közösség által támogatott mezőgazdaság modelljében.

Közösségként, a közös kertjüket fogják önállóan, munkamegosztás szerint művelni – szakértő segítségével. Munkájuk során a permakultúra és az ökológiai gazdálkodás irányelveit tekintik mérvadónak. Stabil, hosszú távon működő közösséget kívánnak teremteni, ezért csatlakozni csak egy teljes évre lehet, később becsatlakozni egy tag ajánlásával lehet majd.

A közösségi gazdaság munkaarányos részesedést kínál a megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből, közösséget, a kerthez kötődő közösségi programokat – lekvárfőzést, savanyítást, nyári kertben sátrazást –, online elérhető tudástárat, testi-lelki felfrissülést, aktív időtöltést a természetben, a jól végzett munka örömét nyújtja tagjainak.

Amit kérnek:

  • elhivatottság, komoly, átgondolt szándék az egész éves részvételre
    • éves tagdíj, ami a csatlakozók számától függően 5000 és 10 000 forint között lesz: ebből veszünk eszközöket, magokat, palántákat
    • a közösségi szellem építése

Ha a szándékaid komolyak, akkor is várjuk jelentkezésedet, ha egyes munkákat fizikailag nem tudsz elvégezni, vagy ha anyagi gondot jelent az éves tagdíj befizetése – utóbbi esetben a Pálferi Alapítvány támogathatja a részvételedet – írják.

Érdeklődni egy kérdőív kitöltésével 2017. február 27-ig lehet. A kérdőív kitöltése nem jelent elköteleződést: a közös munka az ezt követő alakuló üléssel kezdődik majd meg.

Fotók: palferi.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik