Kertünk-Portánk

Ásás nélkül is lehet gazdag termés: építsünk lasagne kertet

A rétegelt, ásatlan kert előnye vitathatatlan. Kezdő kiskertészek is bátran elkezdhetik.

A kertészkedést soha nincs későn elkezdeni. Kezdjünk el tervezni, és persze valósítsuk is meg. Először jelöljünk ki egy helyet kiskertünk számára, akár a gyepen is. Készítsünk emelt ágyást, ahol még ásni sem szükséges, és ráadásként nem csupán mi, hanem a gyerekeink is boldogan kertészkedhetnek. Mindenkinek élmény lesz! A kertlap.hu segítségével mutatjuk a lépéseket.

lasagna-garden

1. Gyűjtsük össze a szükséges anyagokat

Gyűjtsünk kaszálékot, gereblyézzük össze a leveleket, gyűjtsünk szénát, szerezzünk tőzeget. Mind e mellett felhasználhatunk konyhai szemetet, ha ügyesek vagyunk akkor saját komposztunkat. Amire viszont figyeljünk, hogy semmi olyan anyagot ne használjunk, amely vegyszereket tartalmaznak.

2. Készítsük elő a terepet

Nyírjuk le az eredeti vegetációt vagy a gyepet és hagyjuk a helyén. Egyszerűbb módszer, ha alaposan letapossuk a növényeket.

3. Jelöljük ki az ágyást

Szúrjunk le karót, botot az ágyás esetleg ágyások sarkaihoz. Fontos, hogy olyan méretet válasszunk, hogy megerőltetés nélkül be tudjunk nyúlni az ágyás közepébe is. Így elkerüljük bele kelljen lépni az ágyásba. Az oldalakat kövekkel, venyigével vagy deszkával körbevehetjük.

Fotó: trueactivist
Fotó: trueactivist

 

4. Alapozzunk

A terület nagyságának megfelelő mennyiségű újságpapírt áztassunk vízbe, majd a kijelölt területre úgy, hogy a lapok fedjék át egymást. Ekkor nem marad szabad, takaratlan felület. Ezzel a letakart növények kipusztulnak anélkül, hogy felásnánk őket. Ne aggódjunk,  ma már a nyomdafesték nem tartalmaz nehézfémeket. Ha mégis zavar, akkor használjunk papírdobozt is.

5. Hordjuk fel a rétegeket

Terítsünk 5 cm vastag szerves anyag réteget, majd erre hordjuk fel a következő réteget. Rendezzük úgy, hogy a zöld rétegre barna kerüljön. Azaz a levelekre, kaszálékra, konyhai hulladékra kerüljön a tőzeg, a szalma. Sok félre rétegezésre esküsznek a biokertészek. Felhordáskor se lépjünk az ágyásba, mert akkor összetömörödik. Minden réteget alaposan spricceljük meg vízzel mindaddig, amíg olyanná nem válik, mint a szivacs. Azok a rétegek kerüljenek alulra, amelyek feltételezhetően gyom magvakat tartalmaznak. A rétegelést addig folytassuk, amíg az ágyás magassága eléri a 30 cm-t. Legfelülre érett komposzt kerüljön, vagy kertészeti földkeverék. Készíthetünk magasabb ágyást is.

lasagne4

 

6. Ültessünk

A bomlatlan szerves anyag rétegbe hálóval körbevett komposztlabdába ültessük a növényeket. Amíg az ágyás össze nem érik, ez látja majd el a növényeket tápanyaggal, és lehetővé teszi az esetleges átültetést. Ültethetünk feneketlen műanyag edénybe is. Először készítsünk listát azokról a növényekről, amelyeket ültetni akarunk, akár szem előtt tarthatjuk azt is, hogyan lehet szép egy konyhakert. Ügyeljünk arra, hogy hasonló igényű növényeket válogassunk össze. Ha vetni akarunk, terítsünk egy réteg komposztot az ágyás tetejére, vessük el a magvakat, és takarjuk őket komposzttal.

7. Lasagne kert fenntartása

Legmegfelelőbb a csöpögtető öntözés, melyet nagy műanyag palackok felhasználásával készíthetünk. Ezeknek alját alsó részét lyukasszuk ki, és temessük őket a földbe úgy, hogy csak a palack nyaka látszódjon. Ezt követően töltsük föl vízzel. Öntözhetünk öntözőrózsával is. Ha nem akarunk a gyomlálással vesződni, ültetés után takarjuk forgáccsal a felszínt. Ez segíti megtartani a nedvességet, és távol tartja a gyomokat.

Címlapfotó: trueactivist

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik