Életmód
Mezõtúr, 2016. május 20.
Bivalyok olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. tejtermelõbivaly-telepén Mezõtúron 2016. május 20-án. A 330 millió forint beruházással megépült telepen tartott állatok tejébõl mozarellát és más termékeket készítenek elsõsorban a belföldi piacra.
MTI Fotó: Bugány János

Gazdákat toboroznak bivalyok tartására

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 03. 05. 17:41

Új hazai állattenyésztési ágazat meghonosítását és elterjesztését kívánják előmozdítani.
Korábban a témában:

A mezőtúri Italiagro Kft. tejhasznú bivalyok tartására toboroz gazdákat, akikkel hosszú távú partneri viszonyt alakítana ki – írta az MTI. A cég a hamarosan induló Fiatal Gazda Pályázat forrásainak igénybevételére ösztönzi a fiatal mezőgazdasági termelőket. Ehhez szakmai támogatást nyújtanának, segítenének a leendő bivalytartóknak a pályázat elkészítésében, és a tartáshoz is szakmai tanácsadást adnának.

Mezõtúr, 2016. március 8.
Takács Lajos gondozó szénával eteti a mediterrán olasz fajtájú bivalyokat Mezõtúr határában, az Italiagro Kft. telepén 2016. március 8-án. Az észak-olaszországi Cremona megyébõl érkezett állatok az elsõ ellésüket követõen, körülbelül 3-4 hónap múlva adnak majd tejet, amelybõl olasz mozzarella sajt és ricotta készül.
MTI Fotó: Mészáros János
Fotó: MTI – Mészáros János

A mintegy 12 millió forint vissza nem térítendő támogatást elnyerő pályázók számára a tejtermelő bivalyokat a cég szerezné be. Az általuk támogatott állattartásra Mezőtúr 50 kilométeres körzetében látnak egyelőre lehetőséget.  Az Italiagro Kft. azt ígéri emellett, hogy a gazdáktól a megtermelt bivalytejet öt éven keresztül garantált, szerződéses áron felvásárolja, és saját gépjárművel naponta elszállítja.

A kezdeményezéssel az Italiagro Kft. egy új, hazai állattenyésztési ágazat meghonosítását és elterjesztését kívánja előmozdítani. Az olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. jelenleg egyedüliként foglalkozik tejhasznú bivalyok tenyésztésével Magyarországon. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron lévő tejtermelő bivalytelepet a cég a helyi önkormányzattal közösen működteti.

Mezõtúr, 2016. március 8.
Mediterrán olasz fajtájú bivalyok Mezõtúr határában, az Italiagro Kft. telepén 2016. március 8-án. Az észak-olaszországi Cremona megyébõl érkezett állatok az elsõ ellésüket követõen, körülbelül 3-4 hónap múlva adnak majd tejet, amelybõl olasz mozzarella sajt és ricotta készül.
MTI Fotó: Mészáros János
Fotó: MTI – Mészáros János

A mintegy 330 millió forintos beruházással kialakított telepet tavaly májusban adták át. Jelenleg a növendékekkel együtt 74 bivalyt gondoznak a telepen, később 250-300-ra akarják növelni az állatok számát. A vállalkozás a nagy tejhozamra szelektált mediterrán olasz bivalyfajta behozatalával a bivalytej magyarországi termelését, feldolgozását, illetve magas hozzáadott értékű tejtermékek, sajtok előállítását tűzte ki célul. A tejből készülő sajt gyártása hamarosan indul a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságában.

Címfotó: MTI – Bugány János 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.