Életmód

Dombház magasodik a hernádszentistváni ökocentrum szívében

Az épülettel mutatják be a környezetbarát anyagok felhasználási lehetőségeit.

Kassától tizenöt kilométerre, a szlovák-magyar határ közelében fekszik Hernádszentistván – szlovákul: Družstevná pri Hornáde -, ahol Szabó István és felesége, Szilvia az általuk alapított Sosna nevű civil szerveződés keretében közel negyedszázada hozta létre az ökocentrumot.

A házaspár tevékenysége 2014-ben került a figyelem középpontjába, amikor elkészült az akkor Szlovákiában egyesinek számító dombházuk.

Az épület kizárólag olyan anyagokból készült, melyek a falu húsz kilométeres körzetében megtalálhatók. Minimális mennyiségű műanyagot használtak fel, ezen kívül csak kő, agyag, vályog, fa, hulladék cserép és gumiabroncsok felhasználásával építkeztek.

Az épület mindössze 25 négyzetméter alapterületű

Azért építették ilyen kicsire az egyébként pazar látványt nyújtó házikót, mert mintának szánták. Az ökocentrumban évente megforduló sok-sok ezer látogatónak ezzel az épülettel mutatják be a környezetbarát anyagok felhasználási lehetőségeit.

A házban egy kályha és egy nagyon egyszerű fűtőtest található. Egy úgynevezett trombe-fallal oldották meg az épület klimatizálását, mely a napkollektorok alapelvén működik. A trombe-fal egy jó hővezető képességű, nagy tömegű fal, melynek nap felé néző oldala hőelnyelő felület, és a hőveszteségek csökkentése érdekében üvegezéssel burkolt. Így télen meleg, nyáron kellemesen hűvös a ház beltere.

Programok egész éven át

Noha a Sosna ökológiai központ egyik fő látványossága a dombház, de az oda látogatókat a környezetvédelemmel, a megújuló energiák felhasználásával kapcsolatos nyári táborokkal, előadásokkal, szemináriumokkal, képzésekkel, túrákkal, a gazdaságban termelt zöldségekkel és gyümölcsökkel várják egész évben.

Természetesen lehetőség nyílik a biogazdálkodás testközelből történő megismerésére is.

Ahogy az ökocentrumot működtető házaspár fogalmaz:

Akik szeretik a természetet, és a fenntartható jövő elkötelezettjei, akik kíváncsiak a biológiai sokféleségre és képesek is tenni azért, és akik az egészséges életmód hívei, azoknak nagy élményt jelent, ha ellátogatnak hozzájuk.

Fotók: Facebook/Ekocentrum Sosna

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik