Életmód

Elkezdődött a tavaszi ebzárlat, vigyázzunk kedvenceinkre

Zajlik a rókák vakcinázása,  jó, ha tudjuk, mire figyeljünk.

Április 1. és 15. között zajlik a tavaszi rókavakcinázás.

A rókák vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el – írja a kutyabarát helyek.

Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. A magyarországi rókaállomány becsült nagysága mintegy 75 ezer egyed.

Az élőhelyek átalakulása miatt egyre gyakrabban lehet rókával találkozni akár nagyvárosokban is. A Nébih tavaly ősszel szemléletformáló programot indított, amelynek célja, hogy minél többen felismerjék a veszettség tüneteit és gyanú esetén értesítsék a hatóságot, ugyanakkor ne ijedjenek meg a lakókörnyezetükben felbukkanó rókáktól.

Az ebzárlat tartama alatt:

  • A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
Fotó: Nébih

A korlátozás alól mentesülnek az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező:

  • vadászebek,
  • a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
  • a katasztrófa-mentő ebek,
  • a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére

Az ebzárlat idején azonban ezeket az ebeket is csak szükség esetén és csak pórázon vezetve szabad a vakcinázott területre vinni, hiszen az elrendelt   korlátozó intézkedés célja, hogy a kutyák ne jussanak hozzá a kihelyezett csalétkekhez.

  • Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
  • A legeltetési tilalom ideje alatt tilos a gazdasági haszonállatokat külterületen legeltetni!
  • Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos!
  • Tilos a pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni!

A vakcinázás részletes útvonala is időpontja a kutyabarát helyek oldalán olvasható.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a lista tájékoztató jellegű, az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendelésének tényéről, valamint annak időtartamáról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok tudnak tájékoztatást adni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik