Életmód

8 dolog, amit minden nap használunk, pedig nem kellene

Akkor nemesebb-é a lélek, ha tűri saját kora minden ostobaságát, avagy kérdez, kérdez, és megint kérdez.

Modern korunk egyik legfontosabb találmánya az a szemléletmódváltás, ami bekövetkezett a szemét, mint semmire se jó végtermék, kezelésében, megsemmisítésében, vagy pláne újra felhasználásában.

Ha újrahasznosításról beszélünk, általában nagy mennyiségekre és ipari technológiára gondolunk, és ez általában igaz is, de korántsem mindenre, hiszen vannak  olyan tárgyak, melyeket mi magunk is újra felhasználhatunk. És persze akadnak bőséggel olyanok is melyeket sem mi, sem más nem tud újrahasznosítani, vagy csak olyan aránytalan költségek és nehézségek mellett, melyek miatt senki sem vállalkozik erre.

Ha lehet, mellőzzük az életünkből

Az alábbiakban felsorolt mindennapi tárgyakat, ha egyre kevesebben vásároljuk, akkor idővel egyszerűen nem éri meg a gyártónak előállítani, ergo nem szennyezi tovább a környezetünket.

1. Mikrohullámú sütő

Rengeteg fém alkatrészből áll, melyek csak különleges módon visszaforgathatók a termelésbe, sok áramot fogyaszt, a hőszigetelése (a régi típusokban) egészségre káros anyagokat tartalmaz, ráadásul mai napig éles vita folyik a mikrohullámok az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról.

2. Teflon edény

Kétségtelen előnye, hogy megkönnyíti a kezdő szakács dolgát és elmosogatni is jóval egyszerűbb, de a teflon nyújtotta kényelemért azonban nagy árat kell fizetni. Az edények bevonata a PTFE – politetrafluoretilén – nevű szintetikus anyag felhasználásával készül, mely 260 °C hőmérséklet felett elkezd lebomlani, eközben pedig olyan füstöt bocsát ki, mely  az emberi szervezetben a légzőszerveket károsítja, amellett, hogy hányingert és fejfájást okozhat. A PTFE jelentette veszélyt elkerülhetjük, ha a főzési vagy sütési hőmérsékletet mérsékeljük, vagy a teflon helyett vasból, acélból készült főzőeszközöket használunk.

3. Nedves törlőkendők

Frissítő-, kozmetikai-, fertőtlenítő-, babatörlőkendők, háztartási nedves törlőkendők szinte minden háztartásban jelen van.  Praktikusságuk, könnyen kezelhetőségük miatt rendkívül elterjedtek. Ugyanakkor minden használat alkalmával jó lenne észben tartani, hogy csatornarendszerbe kerülve a műanyag szálai a vízi, tengeri élőlények szervezetét károsítja. Készítsünk kéztisztítót, babáknak popsitörlőt  otthon, egyszerűen. Válasszunk egy  flanel vagy pamutanyagot. Szabjuk kis darabokra. Majd keverjünk össze 4 forralt vizet, 3 evőkanál olívaolajat, 2 evőkanál folyékony, “olvasztott”  szappant és néhány csepp illóolajat. Tároljuk spriccentős palackban, és ha szükséges, használjuk.

4. Műanyagok

Ne legyünk álszentek, mondjuk ki, a műanyagok a maguk korában, a harmadik ipari forradalom idején, igenis az emberiség legfontosabb találmányai közé tartoztak, melyek döntően befolyásolták a XX. század történelmét. Életünk nélkülük ma biztosan más és szegényebb lenne.

De…

Sajnos idővel rá kellett jönnünk arra, hogy mivel ezek az anyagok a természetben, természetes módon nem megtalálható, azaz mű anyagok, ezért fent említet természet nem igazán tud vele mit kezdeni, nem bomlik le, és ezzel hatalmas terhelést ró környezetünkre.

Kapcsolódó anyag >>> Műanyagevő hernyók jelenthetik megoldást a környezetszennyezésre

A nagy arányú műanyag felhasználás a múlt században gyorsan elterjedt az egész világon, és egészen hihetetlen méreteket öltött. Bár az utóbbi évtizedben komoly előre lépések történtek ez ügyben, pl. minden magára valamit is adó üzletláncban már szinte csak könnyű lebomlású zacskót adnak a megvásárolt termékekhez, szelektív hulladékgyűjtés, de ettől függetlenül sikerült az utóbbi 100 évben úgy leterhelni ezekkel az ökológiai rendszert, hogy kell másik 100 év, hogy az egyensúly helyre álljon.

5. Illatosított tisztítószerek, illatosítók

A legtöbb frissítő és illatosított tisztítószer szintetikus illatokat tartalmaz, ami tudvalévő, hogy kőolajszármazék. Ezen anyagok közül sok káros mellékhatással rendelkezik, mint például légzőszervi irritáció, fejfájás, tüsszögés és vizes szemek. Kutatások szerint az illatiparban felhasznált anyagok több mint 30 százaléka káros. Ha lehetséges, keressünk “illatanyag-mentes” termékeket vagy természetes illattal dúsítottat. Ha illatos otthont szeretnénk  használjunk citrusféléket, levendulát vagy organikus illóolajat.

6. Szintetikus kozmetikum

A bőrünk testünk védőköpenye, ami számtalan környezeti tényezőnek van kitéve. Ha mindezeket nem megfelelő kozmetikai szerekkel terheljük, akkor szabad utat engedünk a méreganyagok szervezetünkbe jutásának. A kőolaj származékai még mindig jelentős szerepet játszanak a kozmetikai iparban, tehát nem árt tájékozódni, mielőtt egy-egy termék megvásárlása mellett döntünk.  Ellenőrizzük a termékek lehetséges toxikus összetevőit, védjük magunkat és as környezetet.

7. Folyékony szappan

Valljuk meg, igen sokan voksolunk a folyékony szappanok vásárlása mellett. Egyrészt mert talán esztétikusabb a csomagolása, mint a szilárd szappannak, másrészt pedig, mert sokan gondolják, hogy a folyékony változatnak higénikusabb és kényelmesebb a használata. Nézzük a tényeket! Egyes számítások szerint ezért e kényelemért évente mintegy  270 millió műanyag palack kerül a szemétbe.

8. Kávékapszula

A 21. század elején a bolygónkat  körülvevő kis műanyag csészék valószínű, hogy rettenetes “leletek”  lesznek a jövő régészei számára. Az évente felhalmozódó és nem újrahasznosítható kávé kapszulák száma több, mint 9 milliárd. A hírek szerint már elindult az újrahasznosított változatok gyártása is, de valljuk meg, jobb és ízletesebb ha a hagyományos kávéfőzésnél maradunk.

A lista nem véges. Csak felvet néhány kérdést, melyek okos megválaszolása a mi felelősségünk.  Mik azok a dolgok mindennapi életünkben melyek komoly terhelést rónak környezetünkre, feltétlenül szükségesek-e ezek mindennapi életvitelünkhöz, és ha igen, van-e környezetbarát alternatívája?

Via/Treehugger

Olvasói sztorik