Életmód

Év végéig férjhez megy, aki ma először hallja meg a harangszót

A magyarok úgy tartják, hogy e napon a búza töve megszakad, és  ilyenkor kezdődik az aratás.

A teljes mondás úgy tartja, hogy a búza Szent György napján szökik szárba, májusban kihányja a fejét, Szent Vid napján abbahagyja a növekedést és Péter-Pál napján megszakad a töve.

Ez mai nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy április végén hosszú szárat ereszt, májusban megindul a kalászfejlődés, június közepén már nem fejlődik tovább, így utána lehet aratni.

Péter és Pál emléknapja, mint az aratás kezdete vált ismertté a néphagyományban. Sokfelé ekkor kezdték vágni a rozsot, a búzát. Ha ez utóbbi még nem érett meg a betakarításra, akkor egy-két kaszasuhintást végeztek, csak hogy képletesen megkezdjék az aratást.

Péter-Pál, valamikor dologtiltó nap volt, tehát az aratási munkálatokat csak jelképesen kezdték meg. Sokfelé ekkor fogadták fel a gazdák az aratókat és a napszámosokat.

A naphoz több mondás is tartozik:

  • “Péter és Pál érkezése, szakad a búza gyökere.”
  • “Kaszát, sarlót készítsd, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!”
  • “Péter-Pál aratáskor elöl jár.”
  •  “Péter-Pálra búza érik, Eljutunk az újkenyérig.”

A hiedelem szerint aki e napon először hallja meg a harangszót a hajadonok közül, év végéig biztosan férjhez megy.

Mi köze egymáshoz Péternek és Pálnak?

Sok. Péter, az apostolfejedelem és Pál, a népek térítő apostola kiemelt helyen szerepelnek a naptárban és békében megférnek egymással.

Június 29-e kettejük igazi névünnepe, már csak azért is, mert a legendai hagyomány szerint mindkettőjüket ezen a napon végezték ki 67-ben Rómában.

Szent Péter, az első pápa eredeti neve Simon volt. Jézus adta neki a Péter nevet.  Krisztus halála után ő került a keresztény vallás, az új vallás élére.

Péter a  halászok védőszentje, hiszen maga is halász volt, mielőtt Jézus tanítványai közé állt. A halászok régen ezen a napon tartották a céhgyűlést, a legény- és a mesteravatást. A lakatosok is patrónusuknak tekintették, mivel ábrázolásain a mennyország kulcsát tartja a kezében.

Szent Pál a  keresztények  ellensége volt, mígnem Damaszkuszba menvén  megtért, s megkeresztelkedett. Ennek ünnepe a Pál fordulása: január 25. Az ő attribútuma a kard.

Tánczos Erzsébet írása. Kiemelt kép: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik