Életmód

Kedden még teheneket fejt, hétvégén már a Tour de France-on tekert

A profi kerékpárosok számára elengedhetetlen fontossággal bír a megfelelő rehabilitáció és pihenés, pláne néhány nappal a legnívósabb verseny, a Tour de France kezdete előtt.

Ehhez képest Frederik Backaert kedden este még a teheneket fejte három órán keresztül, hogy másnap Düsseldorfba utazzon és rajhoz állhasson a világ legismertebb országúti kerékpárversenyén.

A 27 éves sportoló teljes munkaidőben kerékpáros a Wanty-Groupe Gobert csapatánál, emellett részmunkaidőben a család 95 hektáros farmján dolgozik a belgiumi Brakel falujában. Saját maguk készítik a tejtermékeket és a földeken maguk ültetik, gondozzák majd aratják a termést.

Backaert minden reggel edzeni megy, de gyakran előfordul, hogy délután ő feji meg a család 90 tehenét, vagy adott esetben a szántóföldeken kapál.

Fotó: Instagram

A családom tudta, hogy a Tour de France kezdetére fittnek kell lennem, tehát nem dolgoztam egész nap. De dolgozni jó móka. Kitisztítja az elmédet és fizikálisan is mást kíván meg, mint a kerékpározás. Sokkal jobb, mint egész nap a kanapén heverni

– mesélte a kettős életéről a fiatal srác.

Úgy tekintek a munkáimra, mint két hobbi. Jó dolog, ha a hobbijaid szenvedélyeddé válnak, a szenvedélyed pedig a munkáddá. Úgy érzem, egyetlen napot sem dolgoztam az életben: a kerékpáron legalábbis sohasem.

A történet szürreálisnak hangozhat a 21. század rohanó világában, de a flamandok számára a mezőgazdaság szerves részét képezi az életnek, és a Tour de France versenyzői közül többen a földeken nőttek fel, mielőtt megtalálták boldogságukat a kétkerekűn.

Backaert már gyerekkorában hozzászokott, hogy be kell segítenie a munkába szüleinek és nagybátyjának. 18 éves korában egyetemre ment, biotechnológiát tanult.

Fotó: Europress

A legtöbb kerékpáros nem vesz részt a felsőoktatásban. Számomra is problémákat okozott: ott volt a tanulás és a farm. Akkoriban ráadásul különösen lefoglalt az istállók építése, amit nagyrészt magunk csináltunk. 18 és 21 éves korom között tehát alig jutott időm az edzésre. Ha volt is, akkor este, lámpafény mellett tekertem

– emlékezett vissza a belga.

22 évesen elgondolkozott rajta, hogy felhagy a kerékpározással. Aztán elkészültek az istállók, többet tudott tréningezni, és rengeteget fejlődött. Mikor betöltötte a 23. életévét, már nem indulhatott többé ifjúsági versenyeken és a 2014-es szezon előtt csatlakozott a Wanty-Groupe Gobert csapatához.

A magas fiatalember szakaszt nyert a 2016-os Tour of Austrián, összesítésben második helyen végzett a Tro-Bro Léon versenyen és 11. lett a belgiumi Omloop Het Nieuwsbladon.

Kisebb-nagyobb sikerei ellenére Instagram-oldala arról árulkodik, nem gondolkozik rajta, hogy otthagyja a földeket.

Fotó: Instagram

A klasszikus országúti kerékpárversenyeket követően rengeteg a munka a farmon. Októberben takarítjuk be a termést, közvetlenül a szezon vége után. A legtöbb profi kerékpáros ilyenkor három hétre elmegy nyaralni a tengerpartra, de én itt maradok és teljes erőbedobással dolgozom.

Frederick Backertnek és csapatának aligha van esélye az élmezőnybe férkőzni a Touron. A Wanty-Groupe Gobert 4.5 millió eurós költségvetése szinte a legkisebb az egész versenyen, nagyjából nyolcadannyi, mint amiből a legnagyobb favoritnak számító Team Sky gazdálkodik.

A kilenc csapattag közül korábban senki nem állhatott még rajthoz a Tour de France-on, most szabad kártyával vehetnek részt a legrangosabb versenyen.

Backaert célja, hogy Párizsban áthaladhasson a célvonalon, és hogy olykor nyomást tudjon helyezni az élen haladókra.

A 27 éves mezőgazdász-sportoló teljesítményét családja a televízió képernyőin keresztül követi, emiatt délutánonként kivételesen lerakják a szerszámokat.

Ez azt jelenti, hogy többet kell majd dolgoznom, ha hazaérek, de nem bánom

– fogalmazott mosolyogva.

(Rouleur)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik