Életmód

Harmadszor lett magyar állampolgár egy 99 éves erdélyi asszony

Margit néni temesvári otthonában tette le pénteken az állampolgári esküt.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa közölte: Zalutchi Margit még a trianoni döntést megelőzően, 1918. június 8-án a Szilágy megyei Kárászteleken született. A születésekor megszerzett, majd a trianoni döntést követően elveszített állampolgárságát a 2. bécsi döntés után újból magáénak tudhatta rövid időre. Magyarságtudata a határok többszöri megváltozása után egyre erősödött, és ismét igényelte a magyar állampolgárságot.

Az idős asszony a Temes megyei Öregfaluban (Pustinis) volt óvónő 1973-as nyugdíjazásáig. Férje elvesztése után Temesvárra költözött, és azóta ott éli nyugdíjas éveit.

Csulák Péter kolozsvári konzul az MTI-nek elmondta: Margit néni a háza kapujában várta az eskütételre érkező vendégeket, és – noha felajánlották neki, hogy üljön le – a ceremónia egész ideje alatt állva maradt.

Úgy láttam, hogy ragyogó állapotban van, büszke a magyarságára, és szomorúan tapasztalja, hogy nem mindenki olyan kitartó ebben mint ő – tette hozzá a konzul.

Az idős asszony kiigazította a telefonon nyilatkozó konzult, megjegyezvén, hogy nem éppen tökéletes az egészségi állapota: egyensúlyzavarai vannak, és nem hall már jól. Zalutchi Margit az MTI-nek elmondta: nem születtek gyermekei, így az unokahúga és távolabbi rokonok társaságában örvendhetett az újból megszerzett magyar állampolgárságnak.

Nem tudom elmondani, hogy milyen nagy öröm ez nekem – mondta elérzékenyülten az MTI-nek telefonon nyilatkozó idős asszony.

Kiemelt kép: maszol.ro

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik