Életmód

Népviseletbe öltözött a tisztaszobában a kalotaszegi madonna

Egy régi parasztház tisztaszobájában kelt életre a hagyomány.

A kalotaszegi népviselet különleges színgazdagságáról, díszességéről sokan és sok helyütt írtak már. A szakemberek szerint a kalotaszegi népviselet az egyik  legszínesebb,  legművészibb magyar viselet, melyet napjainkban elsősorban egyházi ünnepek, családi események alkalmával láthatunk. A tisztaszobák mélyén lapuló és egyre fogyó öltözékek egyre ritkábban kerülnek elő.

… a kalotaszegi lány egy lábon járó tulipán, mert igazán virít nemcsak fiatal szépségük, de gyönyörű tájviseletük is, amelyet még szebbé tesz az, hogy mindig tiszták. Hegyes orrú, magas sarkú piros csizmáikat csak akkor vetik le, mikor a patakban sulykolnak…

Talán akkor a legszebb, a legragyogóbb a kalotaszegi tájviselet, amikor a nép tömegesen, ünnepi díszben a templomba megy. Az utca földje mintha csak lángolna a piros csizmák bíborától, a napsugár pedig sziporkázó fényben törik meg a gyöngyös párták fehér haván. Rojtos selyemkendők, lenge hajfonatok röpködik körül a feltűzött muszulyt és a ráncos kötényt…

A legfiatalabb menyecskék szintén elvegyülnek a lányok csoportjában, s talán festőiebbek fehér dulandlé-kendőjükkel, amely alól kicsillog a fejhez simuló kis aranyos fejkötő. Más csoportokban a legénység bokrétás kalappal, dúsan varrott báránybőr mellrevalóban, rátartós délceg mozdulatokkal közeleg a templom felé, ahol már a korosabbja megelőzte a fiatalságot.

(Részlet Gyarmathy Zsigáné írásából, 1896-ból – Forrás: Erdélyi Gyopár, az Erdélyi Kárpát Egyesület közlönye)

Kalotaszeg népviseletére a színek tobzódása és a változatos formavilág a jellemző, mely szinte falvanként különbözik valamiben egymástól. Az egyszerűnek egyébként sem mondható öltözet a Nádas mente falvaiban – például Méra, Magyarvista, Mákófalva, Bogártelke, Nádasdaróc, Inaktelke – különlegesen “cifra”, ebből is ered a vidék “Cifra Kalotaszeg” elnevezése.

A Kolozsváron élő Vas Géza fotóművész is ellátogatott erre a vidékre, ahol Mérán talált „modellt” Szabó Ildikó Aliz személyében. A fiatal hölgy a régi parasztház tisztaszobájában öltötte magára a népviseletet, a fotósorozatot pedig „Kalotaszegi madonna” címmel tette közzé a művész.

Ami Szabó Ildikó Aliz a ruházatát illeti: legrégebbi darabja 1990-ben készült édesanyja konfirmálása alkalmából, a legújabbak 2013-ban Aliz konfirmálásakor. Minden ruhadarab saját készítményük!

A művész elárulta, hogy a fiatal hölgy 13 ruhadarabot öltött magára a fotózás alkalmából.

Képgalériánkban további fotókat nézhet meg.

Galéria

Fotók: Vas Géza, Kolozsvár

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik