Életmód

Népviseletbe öltözött a tisztaszobában a kalotaszegi madonna

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 08. 14. 09:22

Egy régi parasztház tisztaszobájában kelt életre a hagyomány.
Korábban a témában:

A kalotaszegi népviselet különleges színgazdagságáról, díszességéről sokan és sok helyütt írtak már. A szakemberek szerint a kalotaszegi népviselet az egyik  legszínesebb,  legművészibb magyar viselet, melyet napjainkban elsősorban egyházi ünnepek, családi események alkalmával láthatunk. A tisztaszobák mélyén lapuló és egyre fogyó öltözékek egyre ritkábban kerülnek elő.

… a kalotaszegi lány egy lábon járó tulipán, mert igazán virít nemcsak fiatal szépségük, de gyönyörű tájviseletük is, amelyet még szebbé tesz az, hogy mindig tiszták. Hegyes orrú, magas sarkú piros csizmáikat csak akkor vetik le, mikor a patakban sulykolnak…

Talán akkor a legszebb, a legragyogóbb a kalotaszegi tájviselet, amikor a nép tömegesen, ünnepi díszben a templomba megy. Az utca földje mintha csak lángolna a piros csizmák bíborától, a napsugár pedig sziporkázó fényben törik meg a gyöngyös párták fehér haván. Rojtos selyemkendők, lenge hajfonatok röpködik körül a feltűzött muszulyt és a ráncos kötényt…

A legfiatalabb menyecskék szintén elvegyülnek a lányok csoportjában, s talán festőiebbek fehér dulandlé-kendőjükkel, amely alól kicsillog a fejhez simuló kis aranyos fejkötő. Más csoportokban a legénység bokrétás kalappal, dúsan varrott báránybőr mellrevalóban, rátartós délceg mozdulatokkal közeleg a templom felé, ahol már a korosabbja megelőzte a fiatalságot.

(Részlet Gyarmathy Zsigáné írásából, 1896-ból – Forrás: Erdélyi Gyopár, az Erdélyi Kárpát Egyesület közlönye)

Kalotaszeg népviseletére a színek tobzódása és a változatos formavilág a jellemző, mely szinte falvanként különbözik valamiben egymástól. Az egyszerűnek egyébként sem mondható öltözet a Nádas mente falvaiban – például Méra, Magyarvista, Mákófalva, Bogártelke, Nádasdaróc, Inaktelke – különlegesen “cifra”, ebből is ered a vidék “Cifra Kalotaszeg” elnevezése.

A Kolozsváron élő Vas Géza fotóművész is ellátogatott erre a vidékre, ahol Mérán talált „modellt” Szabó Ildikó Aliz személyében. A fiatal hölgy a régi parasztház tisztaszobájában öltötte magára a népviseletet, a fotósorozatot pedig „Kalotaszegi madonna” címmel tette közzé a művész.

Ami Szabó Ildikó Aliz a ruházatát illeti: legrégebbi darabja 1990-ben készült édesanyja konfirmálása alkalmából, a legújabbak 2013-ban Aliz konfirmálásakor. Minden ruhadarab saját készítményük!

A művész elárulta, hogy a fiatal hölgy 13 ruhadarabot öltött magára a fotózás alkalmából.

Képgalériánkban további fotókat nézhet meg.

Fotók: Vas Géza, Kolozsvár

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.