Életmód

Boltot, panziót és autót is vezet a 90 éves Julcsi néni

Van szántóföldje, szőlője, gyümölcsöse, fenyvese, intézi a betakarítást, a szüretet, a favágást.

Valószínűleg a 90 éves Stengeli Andrásné a legidősebb aktív vállalkozó Tolna megyében – írta a teol.hu. Mi megkockáztatjuk: lehet, hogy Magyarországon is. A Kölesden élő idő néni családi vállalkozásai mellett az evangélikus hitközség egyik helyi motorja, és gondozza a néhai énekesnő, Baksa Kató hagyatékát.

A helyiek által Julcsi néniként tisztelt Stengeli Andrásné 1983-ban a helyi iskola gazdasági vezetőjeként ment nyugdíjba. 58 évesen lett vállalkozó, és elvégezte a boltvezetéshez szükséges tanfolyamot, 72 évesen pedig letett egy élelmiszer-minőségbiztosítási vizsgát.

A 90 éves asszony ma egy élelmiszerboltot, egy gazdaboltot, egy panziót és még autót is vezet.

Az egykoron édesapja tulajdonát képező malmot a rendszerváltás után nem kapta vissza az államtól, de visszavásárolta azt. A malom udvarában lévő épületet felújította, konyhát és konferenciatermet alakított ki benne, s ott helyezte el a kölesdi születésű Baksa Kató énekesnő hagyatékát.

Rajong a technikáért, mobilozik és netezik. Van szántóföldje, szőlője, gyümölcsöse, fenyvese, intézi a betakarítást, a szüretet, a favágást. És, hogy ne nagyon unatkozzon, 2003-ban nyitott egy tízszobás panziót, mert addig az elszármazottak, az esküvőre, temetésre érkezők elszállásolása problémás volt Kölesden – olvasható a teol.hu cikkében.

Julcsi néni gyakorlatias gondolkodású evangélikusként az egyházát érintő különféle helyi felújítási munkák szervezésében és támogatásában is aktívan részt vesz. Hatszázezer forintból például új kerítést építtetett a közösségi háznál úgy, hogy az összeg felét ő állta. Ennél is jóval több pénzt – több millió forintot – szedett össze a presbitérium tagjaival együttműködve az evangélikus templom felújítására.

Kiemelt kép: teol.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik