Életmód

Kincsünk és tanítónk a magyar népmese

Mindig azt mutatja meg magából, amire épp szükségünk van.

2005-től a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án ünneplik meg országszerte a magyar népmese napját. A múlt igazi mesekincset rejt, Benedek Elek pedig jókora csokrot gyűjtött össze és hagyott ránk a sok színben pompázó világból.

Játsszuk el a magyar népmeséket, nagy kalandok várnak
A magyar népmese generációk kedvence, sok értéket, készséget tanulunk általa. Játsszunk többet!

Felhívásukban ezt írták:

Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!

A mese maga a kincs, de az út is, amelyen eljutunk hozzá

A népmesék nem egy letűnt világ nyomai, hanem elődeink ránk örökített bölcsességének gyöngyszemei. A mese a lelki rokonunk, a bölcs és tapasztalt öregapánk és öreganyánk, aki a kellő időben tanáccsal és segítséggel látja el a tisztelettel és nyitott szívvel feléje forduló hallgatót. A népmesék kincsestárában tudást és erőt kap kis és nagy küzdelmeihez az, aki megdolgozik érte. A mese reményt és erőt adó, csodával meglocsolt szigorú tanítónk, aki mindig azt mutatja meg magából, amire épp szükségünk van – olvasható a Móra Könyvkiadó weboldalán.

Ha máskor nem, legalább ma, a népmese napján áldozzunk időt és teremtsünk alkalmat arra, hogy örök életű meséink hangján megszólalhasson a múlt és jelen bölcsessége, a csodák nevetéssel, bátorsággal és erővel tölthessenek el! Dőljünk hátra, és nézzünk magyar népmeséket!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik