Életmód

Ingyen szállhatunk meg olasz vendégházakban – egy feltétellel

La Settimana del Baratto. Magyarul Barter Hét.

Így nevezik azt a kezdeményezést, amelynek köszönhetően több ezer olasz vendégszállóban ingyen pihenhetünk meg, ha készek vagyunk érte megdolgozni. A szó legszorosabb értelmében – írja a Condé Nast Traveler.

A munka alatt jelen esetben nem az étkezés utáni elmosogatást vagy az ébredés utáni beágyazást kell érteni, hanem speciális szolgáltatásokat, amiket megtaníthatunk a szállásadónak.

Ha kiválasztottuk a listából a számunkra legkedvesebb vendégházat, kapcsolatba léphetünk a tulajdonosokkal, hogy megbeszéljük, mit kínálunk cserébe. Ez lehet vízvezeték-szereléstől kezdve táncórákon át a ritka DVD-kollekcióig bármi. De amennyiben nincs ötletünk, úgy választhatunk a szállásadó kívánságlistájáról is valamit.

Hogy néhány példát említsünk:

  • van, aki tűzifát vár cserébe;
  • van, aki Bruce Springsteen-emléktárgyat szeretne legszívesebben;
  • egy szállástulajdonos japán vendégeket fogadna, hogy megtanítsák neki az origami művészetét;
  • míg egy másik tulaj antik tükröknek örülne a legjobban.

A Barter Hét szervezői szerint a fizetési kötelezettség elhagyásával a vendégszeretet emberi aspektuásra helyezik a hangsúlyt, és lehetőséget adnak az utazásra azok számára is, akik anyagi helyzetük miatt máskor nem tehetnék ezt meg.

A 2009 óta évről évre megrendezett Barter Hetet idén november 13. és 19. között tartják meg, így jó eséllyel már lemaradtunk róla. Nem kell ugyanakkor megijedni, mert a csatlakozott szálláshelyek közül megközelítőleg 800 egész évben várja a barterajánlatokat a vendégeitől.

Magyarországon is el tudnánk képzelni egy ilyen akciót.

600 ezer forintot fizet a festői olasz város azoknak, akik odaköltöznek
Candelát az 1960-as évekig a mini Nápolynak becézték, az elmúlt két évtizedben pedig egyetlen bűncselekmény sem történt a településen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik