Életmód

Csodájára járnak egy erdélyi karácsonyi vásárnak

Egy történelmi európai város karácsonyi vására tartja hetek óta lázban az utazás szerelmeit, de a helyszín talán sokakat meglephet, írja a Mirror.

A helyi média szerint a romániai Nagyszeben adventi vására akkora népszerűségnek örvend, hogy a nyitóhétvégén nem volt szabad szállodai szoba a környéken sem.

Az Erdély szívében található középkori várost a hófödte Kárpátok öleli körül, a 12. századi német megszállás és a hosszú évek osztrák-magyar fennhatósága után pedig Nagyszeben inkább hasonlít a mai Nürnbergre vagy Bécsre, mint egy átlagos román településre.

Thinkstock

2007-ben Nagyszeben érdemelte ki az Európa kulturális fővárosa címet. A város azóta szárnyalásnak indult Klaus Iohannis polgármester keze alatt, akit később 2014-ben Románia elnökévé választottak meg.

A helyiek tíz évvel ezelőtt egyfajta próbaként rendezték meg az első karácsonyi vásárt az osztrák nagykövetséggel partnerségben. Mint kiderült, tradíciót teremtettek vele egy ország számára.

Monica Sipos, Nagyszeben egyik lakosa nagy sikerként értékelte az elmúlt évtizedet, ugyanis egyre több olyan turistát látnak vendégül, akik Európa rejtett kincsei után kutatnak.

Thinkstock

A karácsonyi vásárban több mint száz nemzetközi és erdélyi finomságot kóstolhatnak meg az érdeklődök, a forralt bor pedig elfogadható 400 forintos áron kapható az ételek mellé.

A szervezők a látványról is gondoskodnak, a csodálatos fényjátéknak köszönhetően pedig Nagyszeben főtere az egyik legvilágosabb az év ezen szakaszában a kontinensen.

A népszerű Travel Away portál a csodálatos atmoszférát úgy írja le,

mintha visszautaznánk az időben egy kisebb, barátságosabb Bécsbe.

Thinkstock

Maria Cristina korábbi nagyszebeni lakos ma is jó szívvel jár vissza a településre. Mint mondta, ő itt született és nőtt is fel, az erdélyi szász történelem és kultúra pedig nemcsak a bukaresti emberektől, hanem más híres erdélyi településektől, így Kolozsvártól is különbbé teszi őket.

A nagyszebeniek mindig is nagy becsben tartották a kultúrát és jól karbantartották a várost. Nincs más település az országban, ahol olyan az életminőség, mint itt. Sok helyen jártam már, de sehol nem éreztem még magam olyan nyugodtan és biztonságosan, mint Nagyszebenen.

Thinkstock

A karácsonyi vásár mellett a középkori és barokk építészet jellemezte, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő városban sok más kikapcsolódási lehetőség is van.

Hogy csak egy példát említsünk, az igazi kalandoroknak megadatik a lehetőség, hogy egy hegytetőn kialakított látványos jéghotelben szálljanak meg több ezer méteres magasságban.

A nagyszebeni karácsonyi vásár minden nap reggel 10-től este 10-ig tart vissza egészen január 3-ig.

Az amerikai Forbes magazin egyébként nemrégiben Nagyszebent nevezte meg, mint az egyik legidillibb európai város.

Megválasztották 2017 legszebb európai karácsonyi vásárát
Kihirdették a a European Best Destinations közönségszavazásának eredményét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik