Életmód

Ha már mindenképp ragaszkodunk a műanyag edényekhez, akkor erre figyeljünk

Mikor és meddig használjuk, mikor érdemes kidobni? Fontos kérdések, megfontolandó tanácsok.

A műanyag edények szinte minden otthonban megtalálhatók. Nagyon praktikus tárolók, de jó tudni, hogy melyik mire használható, melyikben tárolhatunk élelmiszert és hogy egyáltalán mikor jár le a műanyag edények élettartama.

A régi műanyagedények biszfenol A-t (BPA) tartalmazhatnak, egy kémiai összetevőt, ami megkeményíti a műanyagot. A BPA ugyan nem egészségkárosító, legalábbis abban a mennyiségben, ami belőle az ételekbe kerül a műanyagokból és a műanyaggal bélelt csomagolásból. Ám nagyobb mennyiségben már ártalmas lehet az egészségre.

Mi a BPA?

A biszfenol-A (BPA) aceton és fenol egyesülésével keletkező szerves vegyület. Napjainkban szinte nincs olyan háztartás, ahol ne találkozhatnánk vele. Cumisüvegek, műanyag tányérok, poharak, kancsók, ételtároló edények, újratölthető vizes- és üdítőspalackok, ivóvízvezetékek anyagában, valamint konzervek és befőttesüvegek fedelének bevonatában is fellelhető. A BPA élelmiszerekkel érintkező edényekből, eszközökből oldódhat ki. A rizikót növeli a magas hőmérséklet, az erősen savas vagy lúgos közeg, a hosszú ideig tartó tárolás és az erős igénybevétel (mosogatás, súrolás). Tudományos kutatások alapján a biszfenol-A-nak való kitettség felelőssé tehető rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért (mint például a korai serdülés), elhízásért, meddőségért. – Forrás: Tudatos vásárló

Erre is érdemes figyelni!

Sok gyártó a BPA-t biszfenol S-sel (BPS) helyettesíti, ami azonban még toxikusabb. Mivel hormonszerű anyagról van szó, a mellrák esélyét is bizonyítottan növeli. De hatása van a cukorbetegség, az elhízás, az asztma, a születési rendellenességek kialakulására is. Tehát, ha egy műanyag edényen azt olvassuk, hogy BPA mentes, attól még nem feltétlenül biztonságos.

Mikortól kerüljük mindenképp a műanyag edényeket?

Ha teljes mértékben szeretnénk elkerülni az egészségügyi kockázatot, a legjobb, ha üvegedényeket használunk az ételek tárolásához. Ha azonban a műanyag edényeidtől nehezen válunk meg, legalább azoktól váljunk meg, melyek karcosak, töröttek vagy eredetileg átlátszók voltak, és már homályossá, opálossá váltak. A BPA ugyanis leginkább az ilyen állapotú műanyagokból kerül be az ételekbe. A karcolások a műanyagon fokozzák a felszabadulását, ugyanakkor a fertőzésveszélyt is növelik.

Megnyitott a világ első műanyagmentes áruházi folyosója
Az Ekoplaza szupermarketláncnak országszerte 74 üzlete van, és ígéretük szerint év végéig mindegyikben kialakítanak egy műanyagmentes folyosót.

Így bánjunk a műanyag edényekkel

Mindig a mosogatógép legfelső részébe tegyük, hogy kevésbé sérüljenek, de még jobb, ha kézzel mosogatjuk ezeket. Körültekintőnek kell lennünk az ételek műanyag edényben való melegítésénél is, mert ha az edényen szereplő jelölés szerint a műanyag mikrohullámúban is használható, az csak annyit jelent, hogy sem elolvadni, sem szétesni nem fog. Arra viszont többnyire nincs garancia, hogy a melegítés során nem jutnak ismeretlen vegyi anyagok az ételünkbe, ezért jobban tesszük, ha a műanyag edény helyett a mikróban üveg- vagy kerámiaedényt használunk.

Forrás: Kuffer

Címlapfotó: sonka plaza

5 közkedvelt étel, ami tönkreteszi környezetünket
Ha környezettudatosan szeretnénk élni és étkezni, akkor az alábbi ételekből csak mértékkel együnk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik