Bizonyára sokan hallottak már róla, hogy az otthonunkban lévő szálló por nagy részét elhalt bőr képezi, de ez egy mítosz. A Live Science szerint a por homokból, rovarhulladékból, lisztből (főként a konyhában) és természetesen jó sok más szennyeződésből áll.
Ezek olyan apró, szemmel nem látható szálak, amik nagyobb műanyagtárgyakból válnak le. Miközben azon aggodalmaskodunk, hogy milyen sok műanyag kerül a tengerekbe, arról meg is feledkeztünk, hogy milyen mennyiségű műanyagot fogyaszthatunk el mi magunk.
Egy friss kutatás szerint minden egyes alkalommal, amikor leülünk étkezni, több mint száz mikroműanyag részecske hullik az ételünkre a szálló porral. Az IFL Science cikke szerint a tudósok eredetileg össze szerették volna hasonlítani, hogy mennyi műanyag található egy kagylóban, és mennyi a háztartásban elfogyasztott ételekben.
Így kapták az eredményt, hogy a kagylóban kevesebb mint két műanyagszál található. A következtetés pedig az, hogy jóval több műanyagrészeske száll körülöttünk a levegőben, mint amennyit megemésztünk a tengeri ételek fogyasztásával.
Egyelőre nem tisztázott, hogy ennek milyen hatásai vannak az ember egészségére, de bizonyított tény, hogy a műanyagok olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amik elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethetnek.
A kutatás megállapításai meghökkentőek, de talán ösztönöz bennünket arra, hogy visszavegyünk a műanyagok vásárlásából.
Kiemelt kép: Thinkstock