Életmód

Átússza a Csendes-óceánt, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezésre

Ben Lecomte lehet a világon az első ember, aki átússza a Csendes-óceánt. A vakmerő férfi 1400 órát tölt majd az óceánban, napi 8 órát úszik és becslések szerint 8 ezer kalóriát éget el ez idő alatt.

1998-ban Lecomte volt az első, aki úszva szelte át az Atlanti-óceánt. Az 5980 kilométeres küldetést 73 nap alatt teljesítette. Kiindulópontja az amerikai Cape Cod volt és Franciaországban, Quiberon városban ért partot.

Ez egy jó bemelegítésnek tűnik a mostani vállalkozása elé, hiszen ezúttal 8900 kilométert kell majd leúsznia. A férfinak hét évébe telt leszerveznie az expedíciót, amellyel az emberek által az óceánokra gyakorolt negatív hatásaira szeretné felhívni a figyelmet.

The Longest Swim

Az útja során az úszó és a stábja különböző adatokat gyűjt majd az óceáni körülményekről, amelyeket legkevesebb 20 tudományos intézettel osztanak meg világszerte.

Az önvezérlő vitorláshajók, a pilóta nélkül tengeralattjárók, a legmodernebb távvezérlésű eszközök korában Lecomte missziója mind közül egyedülálló, hiszen lassú, helyszíni, sok embert igénylő szemlét tesz majd a műanyagoktól szennyezett óceánban, amire korábban még sosem volt példa.

A terepszemle ötlete a tudósok érdeme, akik felismerték, hogy a lassan haladó hajónak lesz elég tere és ideje felmérni a terepet, ezért megküldték a csapatnak az ehhez szükséges felszereléseket.

A technikai csomag a következőkből tevődik össze:

  • egy lábra csatolható eszköz, ami naponta méri a radioaktív cézium koncentrációját a vízben;
  • egy EKG készülék, ami Lecomte szívműködését vizsgálja majd;
  • egy nagy téglalap alakú háló, és az ehhez tartozó szűrők és tárolók, amelyek a mikroszálas anyagok gyűjtésére és csoportosítására szolgálnak;
  • hidrakusztikus készülékek, amelyek éjjelente rögzítik a tengeri emlősök által kiadott hangokat, és ezáltal meghatározzák a számukat;
  • és egy cápariasztó karkötő, amire feltehetően nagy szükség lesz, mert Lecomte áthalad a veszélyes állatok migrációs területén is.

Ben Lecomte mögött mindig ott lesz egy vitorlás hajó, ezen tölti majd az éjszakákat. Folyamatosan mérik majd a víz só- és oxigéntartalmát, savasságát és hőmérsékletét, de ellenőrzik a fukusimai atomerőmű-balesetből származó sugárzás mértéket, a fitoplanktonok mennyiségét és a tengeri madarak eloszlását is.

The Longest Swim

A tervek szerint a csapat nagyobb műanyaghulladékokra GPS-jeladót szerel, hogy be tudják azonosítani, merre halad az óceánban. Halászni is fognak bizonyos halfajokra, hogy a kutatók megpróbálják megvizsgálni a mikroszálak arányát testükben.

Az expedíció még a NASA érdeklődését is felkeltette. Az amerikai űrügynökség azt fogja megnézni, hogy mit tanulhatnak a küldetésből az űrutazásokra nézve.

Lecomte áthalad majd a Nagy csendes-óceáni szemétszigeten is, ahol a lebomló mikroszálak gyakorlatilag egy ködöt képeznek a víz alatt. Bár ezt a férfi nem fogja látni, komoly szennyezésben fog úszni jó 1600 kilométeren át. Innen származhatnak a misszió legértékesebb adatai is, hiszen ilyen sok időt még senki nem töltött súlyosan műanyagszennyezett vízben.

The Longest Swim

Lecomte testvére és projektmenedzsere úgy fogalmazott,

Bennek nagyon különös és extrém kapcsolata van a vízzel és az óceánnal, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mindnyájan kötődünk valamilyen formában az óceánokhoz. Fontos, hogy megvédjük azokat.

Focipálya méretű takarítóhajóval tisztítanák meg az óceánokat a műanyaghulladékoktól
Egy svájci felfedező-kalandor szerdán mutatta be a közönségnek a világon egyedülállónak számító Manta nevű hajó makettjét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik