Életmód
Villány, 2010. szeptember 21.
Kékfrankos szõlõfürtök Kecskés József 16 hektáros villányi, családi gazdaságában.Az idei évben a sok csapadék miatt a villányi borvidéken 20-30 százalékkal kevesebb lesz a termés a kékszõlõ fajtákból.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

2018 a kékfrankos szőlőfajta éve

Ez az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajta.
Korábban a témában:

Az Agrárminisztérium immár hagyományt teremtve, a 2017-es Furmint éve után 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Villány, 2010. szeptember 21.
Leszüretelt kékfrankos szõlõfürtök a konténerben, Kecskés József 16 hektáros villányi, családi gazdaságában. Az idei évben a sok csapadék miatt a villányi borvidéken 20-30 százalékkal kevesebb lesz a termés a kékszõlõ fajtákból.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Ebben az évben is új kiadványok, workshopok, tudományos konferenciák, valamint genetikai kutatások révén szeretnének minél többet megtudni a kékfrankos szőlőfajtáról. Kiemelt feladat, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, ezáltal lehetőség nyíljon a kísérletezésre is.

Könyv a kékfrankosról

A kiválasztott kékfrankosok népszerűsítése valamint megismertetése érdekében az agrártárca idén is kiadta a Kékfrankos Borkiválóság könyvet, amely 77 bort mutat be. A kiadvány célja a fajta eredetének, elterjedésének, egyéni karakterének a bemutatása, valamint a fajtával foglalkozó legjobb borászok, pincészetek és magas minőséget képviselő borok megismertetése a borkedvelő közönséggel.

Az idei év különlegessége egy olyan csokoládéválogatás, amelynek egy-egy darabját TOP Kékfrankos borkiválósággal töltötték. Ebből is látszik, hogy az élelmiszerágazaton belül számos szinergikus lehetőség kínálkozik az újdonságok kifejlesztésére.

KIemelt kép: MTI/Kálmándy Ferenc

Kommentek

VAN, TURKEY - JULY 16:  The full moon rises behind photographers' silhouettes in Van, Turkey on July 16, 2019. Ozkan Bilgin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.