Életmód

A kenyai királyi családnak is dolgozott már az utolsó magyar hintókészítő mester

A Békés megyei Füzesgyarmaton található a világ egyik leghíresebb szekér- és hintókészítő céhe, írja a Bors. A családi vállalkozást Galambos Sándor vezeti, szekerei olyannyira egyedülállóak a világon, hogy a kenyai királyi család is tőle rendelt ko­csit az esküvőre. Az utolsó mester idehaza, aki még gyerekként tanulta meg a hintókészítés alapjait.

Több mint ötven éve már, hogy inasként megismerkedtem ezeknek a fantasztikus járműveknek a világával. A mostani üzemet 1980-ban hoztuk létre, nyolcan dolgozunk itt

– mesélte a lapnak Sándor.

Mint fogalmazott, mindent maguknak készítenek kézzel, minőségi alapanyagokból. A bognár, a kovács, az esztergályos, a kárpitos és a festő is külön-külön végzi a munkáját.

Egy hintó elkészítése úgy másfél hónapba telik. Az ár a megrendelő igényeitől függ: a legolcsóbb másfél millió forint körül mozog, de ha nagyon díszes, akár nyolcmillióba is kerülhet.

Galéria
galamboshintok.hu

A hintók története

A hintó magyar és nem francia találmány. Ugyanis, a világon az első hintót az Kocs (Komárom vm) helységben készítették a XIII. században. S ezt kocsinak, hintakocsinak nevezték!

 

Azért nevezték hintakocsinak, mert a rugózás (meghajlított faívek) hintázó, ringó mozgást adott a kocsiszekrénynek. Az íjak és számszeríjak miatt őseink igen jól ismerték és sokféleképpen kihasználták a fa rugalmasságát. (Nem véletlen, hogy egy íjas nép találta fel a hintót.) Az sem véletlen, hogy a hintó elnevezés lépett a kocsi helyébe, ugyanis a hintó, (hintázó kocsi) jellemzőbb megnevezés, mint a kocsi. Ugyanis, sokkal lényegesebb tulajdonsága az, hogy hintázik, mint az, hogy hol készítették.

 

Ez egyszerre utal a használatra (nem ráz, hanem ringat, tehát kényelmes) és a szerkezeti, lényeges eltérésre. Ami a megkülönböztetésére, méghozzá lényegi megkülönböztetésére alkalmas. Az a lényeges eltérés más négy fakerékkel felszerelt járgányhoz képest, hogy a hintó rugózó, ringató, hintázó szerkezettel van ellátva, olvasható Galambosék honlapján.

A Galambos-hintókból már félezer elkelt világszerte. Az esküvőre készülő nemesek mellett díjhajtók is vannak a megrendelők,  hiszen fogathajtáshoz alkalmas maratonkocsik is szerepelnek a mester repertoárjában. Sándor gyártott már az Egyesült Államokba, Svájcba és Afrikába is hintót.

Maga az alkotó arra a hintóra a legbüszkébb, amelyet Kenyából, a nairobi királyi család rendelt tőle, amihez még a hófehér lovakat is ők szállították a ménesükből.

Mint az a honlapjukon olvasható,

  • 2003-ban Békés megye hozományként Füzesgyarmat város a Galambos kocsit ajánlotta az Európai Unióba, mint város egyik büszkesége.
  • 2005-ben szülővárosa PRO URBE díjjal tüntette ki Galambos Sándort.
  • 2012-ben a VOSZ Békés megyei Príma Díj gálán a vállalkozása területén elért kiemelkedő eredményeiért és közéleti tevékenységéért a 2012-es év hintókészítője díjban részesítette.
Lovaskocsin magasodik egy bájos házikó az Őrségben
A kikapcsolódás tökéletes helye lett az erdő közepén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik