Életmód

Példaértékű: úszóparkot készítettek újrahasznosított műanyagból

Egy újabb követendő példa született Hollandiában.

A rotterdami illetőségű Recycled Island alapítvány úttörő munkát végez a műanyag hulladékkal folytatott harcban. Nemrégiben már bevetették szemetet evő vízi „drón-cápáikat”, ám nem állnak meg itt. Nem elég a szemetet begyűjteni: az alapítványnak újabb ötlete valósult meg, a mostanában bemutatott „Újrahasznosított Park”.

1500 négyzetméteres kiterjedésével akár egy kisebb sziget is lehetne

Hatszögletű, műanyag hulladékból készített elemek vannak egymással összekapcsolva, helyenként magasabb, teraszos kialakítással és a biztonság érdekében az egészet horgonnyal rögzítették a kikötő alapzatához.  Sőt, a vízi élőlényekre is gondoltak. A platformok aljzata murvás, hézagos, egyrészt azért, hogy a növények tudjanak fejlődni, másrészt a víz alatti részek remek hely a halaknak ikráik lerakásához.

Fotó: The Recycled Island Foundation

Mitől park?

Amellett, hogy első és legfontosabb dolog a hulladék probléma kezelése, valamint a kikötői élővilág segítése volt, az emberi tényező sem maradt ki a projektből. Jelenleg két platform funkcionál ülőhelyként, amik kinézetre – a hexagonális kialakítás miatt – leginkább úgy néznek ki, mint két túlméretezett, üres fürdőkád. Ami fontos, hogy szívesen időznek itt a környékbeliek.

Fotó: weforum.org

A júliusban felavatott „Újrahasznosított Park” jelenleg Rijnhavén viszonylag csendes kikötőjében ringatózik, nem messze Rotterdam ikonikus Erasmus-hídjától.

Pontos számok nincsenek a vízből összegyűjtött műanyag szemét mennyiségére vonatkozólag, azt azonban az alapítvány dolgozói elmondták, hogy maga a folyamat, míg a szükséges „alapanyag” meglett, körülbelül másfél évet vett igénybe. Az alapító mérnök Ramon Knoester szerint a szemét legkönnyebben vizeinkben gyűlik össze, mivel ezek a legalacsonyabban fekvő területek, így különösen fontos máshogy közelíteni a problémához.

Remélhetőleg az emberek idővel rájönnek, hogy a tudatosabban kezelt műanyag hulladékból akár még remek dolgok is készíthetők, így nekik is érdemes és hasznos erre odafigyelni. Hát nem jobb egy újabb szeméthalom helyett mondjuk egy úszó park?

Knoester arról is beszélt, hogy a közeljövőben szeretnék kipróbálni az úszó park koncepcióját Rotterdam-hoz hasonló problémákkal küzdő városokban, mint például London vagy Antwerpen.

Szerző: Gulyis Csaba

Chile betiltotta a műanyag bevásárlószatyrokat
A tilalom formálisan pénteken lépett életbe a hivatalos közlönyben való publikálással.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik