Életmód

Magyar pék nyerte a Világkenyér Díjat az Egyesült Királyságban

Egyre nagyobb az érdeklődés a kovászos és az „igazi” kenyér iránt. 

Rangos versenyt nyert a 2011 óta az Egyesült Királyságban élő magyar pék, Nádházi István.

Kovászos kenyércipóját az ország legjobbjává választottákAz Egyesült Királyságban 2013 óta osztják ki az ország legjobb pékjei előtt tisztelgő Világkenyér Díjakat (World Bread Awards). Több kategóriában mérettetnek meg: legjobb ciabatta, legjobb fehér kenyér, legjobb gyümölcskenyér, legjobb kenyércipó.

Az utóbbit és a fődíjat a Pokesdown-ban lévő M’s Bakery nevű pékség tulajdonosa, a magyar Nádházi István nyerte.

Fotó: facebook

A cipót 900 pékmesterből álló zsűri bírálta el

Olyan hírességek voltak köztük, mint a breton Richard Bertinet, Stephen Hallam, a Dickinson and Morris sztárja vagy Dr. John Foster, a BBC Viktoriánus pékek sorozatából.

Organikus kovászos kenyerünk 90 százaléka liszt, 5 százalék korpás liszt, 5 százalék rozs. Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan puha, íze enyhén savanykás. Azért szeretjük, mert vajjal megkenve, egyszerű felszolgálni. Francia hagymalevessel igazán kitűnő. – magyarázza Nádházi.

A lisztet egy helyi molnártól, a Stoate & Sons malomból szerzi be. Elmondta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kovászos és az „igazi” kenyér iránt. Jobb a szervezetnek, bélflórának, segít egyensúlyban tartani a vércukrot, könnyebb megemészteni és természetesen jóval kevesebb vegyszert és tartósító anyagot tartalmaz.

Fotó: facebook/M’s Bakery ltd.

A Magyarországon felnőtt Nádházi még itthon szeretett bele a kenyérsütésbe, majd miután 2011-ben Londonba költözött, részben az Egyesült Királyságban dolgozó és rengeteg online követővel büszkélkedő francia Vincent Talleu YouTube videóitól inspirálva, rájött, mennyire imádja a cipókat.

A 2005-ben indult, Londonban és környékén ma már 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd úgy döntött, hogy családjával vidékre költözik. A Dorset megyei Poole legendás pékjénél, Mark Bennettnél folytatta. Összebarátkoztak, rengeteget tanult tőle, és elhatározta, hogy valóra váltja álmát: saját pékséget nyit.

Francia, sós és édes süteményeket, kalácsszerű ínyencségeket, cukrászati remekeket, alkalmanként tortákat és természetesen kenyeret készít. Imádja a croissant-t, de vissza akarja fogni magát, mert szerinte túl sokat eszik belőle.

Feleségével együtt dolgozik, a sütéssel kapcsolatos összes tevékenységet ők végzik, egyetlen bolti eladót alkalmaznak csak. Jövőre viszont újabb boltot nyitnának, immáron több pékkel.

Minden, amit a kenyérről tudni érdemes
Szokások, hiedelmek, mágiák, kovász, avagy mit tudunk a kenyérről?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik