Életmód

Kedvelik a vidám embereket a kecskék

Új kutatások igazolják, hogy a kecskék képesek az emberi érzelmeket olvasni és különösen kedvelik a pozitív embereket.

Egy közelmúltbeli kutatás érdekes felfedezést tett: a kecskék képesek olvasni az emberi érzelmeket, és jobban kedvelik a pozitív, optimista embereket!

Bár az ember képes valamennyire elrejteni érzelmeit, azért összességében egy mosoly vidámságot, egy lebiggyesztett száj pedig szomorúságot jelent. Nyitott könyvek vagyunk tehát nem csak egymás, de házi kedvenceink – kutyák, macskák – számára is. De mi a helyzet a többi állattal?

A kecskék is különbséget tudnak tenni az érzelmek között

Az új kutatás helyszíne „Boglárka kecske-szentélye” volt az angliai Kent megyében – írja a treehugger. Húsz kecskének mutattak ugyanarról a személyről mosolygós és szomorú, haragos képeket, közben figyelték a reakciót. Az állatok sokkal szívesebben nézték, szaglászták a vidám képeket. Érdekes még, hogy a hatás erősebben jelentkezett, ha a mosolygós kép a jobb oldalon volt. Valószínűleg a kecskék a bal agyféltekével dolgozzák fel a pozitív érzelmeket.

Fotó: pixabay.com

Dr. Christian Nawroth kutató így nyilatkozott:

Azt már tudtuk, hogy jól rá vannak hangolódva az emberi érzelmekre és testbeszédre, azt azonban nem, hogyan reagálnak mondjuk a haragra vagy a mosolyra. Ezek szerint nem csak meg tudják ezeket különböztetni, de előnyben is részesítik a pozitív érzelmeket.

Nem csak legrégebben háziasított társaink, a kutyák és macskák képesek tehát ilyesmire, összegzi a tanulmány.

Ha a fajok sokkal szélesebb skálája képes érteni érzelmeinket és reagálni azokra, nagyon nem mindegy, hogyan viselkedünk az állatokkal – tette hozzá a kutatás vezetője, Dr. Alan McElligott.

Fotó: r. Alan Mcelligott

Egy korábbi tanulmányukban már rámutattak, hogy a kecskék ugyanúgy képesek kommunikálni az emberekkel, mint például a kutyák vagy a lovak. Ha ezt nézzük, a mostani felfedezés már nem is olyan meglepő.

Amennyiben be tudjuk bizonyítani, hogy intelligensebbek, mint gondoltuk, könnyebb lesz emberibb bánásmódot kiharcolni a számukra

– zárta a kutatás végkövetkeztetésében McElligott. Igen, ez sem egy utolsó szempont.

Címlapfotó:  Wikimedia Commons/ Christian Nawroth

Szerző: Gulyis Csaba

Egy asszony, aki otthagyta a város zaját, és vidékre költözött kecskéket nevelni
Ha ezt a cikket munka közben vagy az odafelé vezető úton olvasod, akkor te minden bizonnyal még csak álmodozol az egyszerű életről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik