Életmód

Önkéntes diákmunka ingyen szállásért az idősek otthonában

Egy  hollandiai idősotthonban mosoly, jókedv és aktivitás jellemzi az ott élők mindennapjait. Egyetlen oka van: a közösségi élet és az idősekről gondoskodó fiatalok.

A hollandiai Deventerben van egy idősek otthona, ahol a Humanitas szervezete példaértékű modellt valósított meg.  A városban lévő nyugdíjas otthoni szállásért cserébe a programba bevont hallgatók havonta minimum 30 órát tölt el az ott élő időskorúakkal, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsék az életüket, legyen az bevásárlás, számítógép használat vagy éppen valamilyen művészeti tevékenység esetleg játék.

Amióta ez a  nemzedékeket átfogó együttélésnek ezen önkéntes modellje működik, az idősek hangulatán, egészségügyi állapotán látványos változás tapasztalható. Nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak,  s az sem egyedi, hogy baráti kapcsolatok szövődnek e két generáció között.

Fantasztikus előnyök az idősek számára

A fiatalok elérhető közelsége megnyugtatja az időseket, az együttélés stabilitást, kiszámíthatóságot, biztonságot jelent számukra: a diákokat nem egyszerű látogatóknak, hanem családtagnak érzik, ami nem csak a pszichéjükre, hanem fizikai állapotukra is jótékony hatással van.

A 23 éves városfejlesztési képzésen tanuló diák, Jurrien Mentink így nyilatkozott:

Úgy gondolom, hogy együtt élünk, így mindannyiunk számára fontos a jól működő kapcsolat, a mindennapi boldogság. Bár az életkor, a társadalmi helyzet, a kapcsolatok és a függetlenség különbözik az itt lévő idősek között, de egy dolog mindenképp azonos:  a fontosság érzése. Mindenki törődésre és  odafigyelésre vágyik, ez jelenti számukra a boldogságot.

A rendszeres beszélgetések, egyre nyitottabbá és őszintébbé teszi az otthonban élőket. Amikor saját élettörténeteket mesélnek és megosztják egymással a tapasztalatainkat, akkor valójában mindannyian tanulnak, függetlenül attól, hogy hány évesek. Az együttműködés látványos eredményeket produkál: több mosolyt, jókedvet, és aktivitást.

Ha valakinek 96 évesen fáj a térde, azon nem sokat tudunk segíteni, de azt megtehetjük, hogy olyan környezetet teremtünk számára, amiben elfelejti a fájdalmat.

Fotó: humanitas.nl
Fotó: humanitas.nl

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának 2012-es tanulmánya kimutatja, hogy az időskorúak társadalmi elszigeteltsége és magányossága összefügg a mentális hanyatlással és a halálozással , és azt tapasztalták, hogy a barátokkal és a családdal folytatott interakció javítja az idősek egészségét. Nagyon egyszerű dolgok, mint például a kedves üdvözlés, a tv-műsorok megtekintése, a frissen vásárolt friss halak együttes fogyasztása, sokat jelenthetnek az idősek otthoni látogatói számára.

A program hatással van a diákokra is

Az egyik hallgató például elvesztette az apját és 86 éves otthonban lakó szomszédja segített neki a nehéz időszakban. Ez is mutatja, hogy az interakció itt nagyon személyes, hosszútávú barátságok fejlődnek, és mindenki arra törekszik, hogy a másik boldog legyen.

Megtörtént az is, hogy egy diák szülei, akik a nyugdíjas otthonban élnek, azt mondták, hogy a fiuk szociálisabbá vált, és úgy döntött, hogy tanulmányait módosítja. A  program tehát nyilvánvalóan nagy hatással van a diákok életére.

Az idős emberek és a fiatalok között hosszú távú és valódi kapcsolatok alakulnak ki.

Fotó: humanitas.nl
Fotó: humanitas.nl

A 2012-ben kezdődött deventeri kísérlet mintáját az elmúlt hat évben több hollandiai idősek otthona is átvette, sőt francia és amerikai követőik is vannak már. A program folyamatosan arra ösztönözi a társadalmi szervezeteket, hogy más európai országokban is keressenek hasonló lehetőségeket.

További információ: Humanitas Nederland

Óvoda az idősek otthonában: jó szívvel felnőni és mosolyogva megöregedni
Az amerikai Seattle nemes ügy mellé állt. Reméljük, sokan lesznek követői a jövőben.
Olvasói sztorik