Életmód

Ma éjszaka megálmodhatják jövendőbelijüket a férjre váró lányok

Tamás napjához számos babona és hiedelem kapcsolódik, mely már a nap előestéjén megkezdődik.

December 21-ike Tamás napja,  a Gergely-féle naptárreform óta erre a napra esik a “legsötétebb nap”, a téli napforduló csillagászati időpontja. A naphoz – azon túl, hogy Tamás az ácsok, építészek védőszenje – számos babona és hiedelem kapcsolódik.

Gyógyító disznó

Tamás napjával számos  disznóvágással kapcsolatos  hiedelem  párosul. Az ekkor vágott  disznó  hája, a “tamásháj”, mely nem avasodik meg, ezért gyógyításra is alkalmas: kelések, sebek,  egyéb bőrbajok   kezelésére használták. A disznó sózott vérével a köszvényt kezelték, tömjénnel, szentelt vízzel, vagy hagymával vegyítve  is használták.

Fotó: Pixabay

Vágjunk vagy ne vágjunk?

A Mura vidékén úgy  tartották,  hogy ezen a napon nem szabad disznót vágni, mert aki ezt teszi, annak Tamás minden évben megöli valamelyik jószágát. Göcsejben a szokások szerint aki ezen a napon disznót vág, annak minden évben valamilyen háziállatot kell vágnia ezen a napon, mert különben a jószágok közül elhullik valamelyik.

Mézszentelés

Sokan mézet szenteltettek ezen a napon, mert az a babona szerint egész évben  megfelel a baromfibetegségek gyógyítására.

Időjárásjóslás

A Tamás napján leölt hízó nagy mája azt jelentette, hogy hideg lesz a karácsony. Jósoltak az ekkor leesett hóból is: ha Tamás reggelére a hó beborította a tájat, az boldog és békés karácsonyt ígért.

Fotó: Pixabay

Férjjóslás

A férjre vágyó lányoknak  Tamás előestéjén  kívánatos volt az udvaron a vállukkal rázni a kaput, mert ha ilyenkor kutyaugatást hallottak,  akkor kérőre számíthattak, mi több, az ugatás irányából várhatták életük párját!  Ha elalvás előtt férfi alsóneműt rejtettek a párnájuk alá,  még a jövendőbelijük személyét is megálmodhatták.

Via Netfolk, Tánczos Erzsébet – Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik