Életmód

Egyre több sarlatán mondja magát természetgyógyásznak

Tűnik el az erkölcs, és gyönyörűen működik az agymosás, a megtévesztés.

Macalik Ernő, az erdélyi rétek mindentudója 1944-ben született Kolozsváron, ott is végezte elemi és középiskoláit. Egyetemi tanulmányait a Babeş-Bolyai Egyetem biológia szakán fejezte be, 1967-ben került Karcfalvára, ahol az évek során a környék és nem utolsósorban a gyógynövények szerelmesévé vált. A füvesember biológia szakon tanult genetikát, élettant, anatómiát, növényrendszertant is, majd elvégezte a fitoterápia szakot, mely a gyógynövények alkalmazását jelenti, és a farmakognóziát, mely gyógynövényismeret takar.

Saját kezével morzsolja gyógyteáit az erdélyi rétek mindentudója
Nem a haszonszerzés, hanem az egészség megőrzése a fő cél.

Szakmai tudását ma is nagy tisztelet övezi, ő pedig gyakran tart előadást a gyógynövényekről, azok hatásairól. A liget.ro egy ilyen témájú előadásáról írt, melyre Gyergyószentmiklóson került sor. Az erdélyi füvesember a gyógynövények kapcsán szomorú jelenségre hívta fel a figyelmet.

Összezavart világban élünk. Tűnik el az erkölcs, és gyönyörűen működik az agymosás, a megtévesztés

– fogalmazott annak kapcsán, hogy egészség és betegség, valamint gyógynövény témában is van mit helyretenni.

Macalik Ernő szerint elszaporodtak a természetgyógyászok, sok a sarlatán, és több kategóriába sorolta azokat, akiknek gyógynövényekkel kapcsolatos állításaikat nem kell maradéktalanul elfogadni, gondolkodni kell előbb.

  • Vannak „becsületesen lelkesek”, akiknek nincs meg a szakmai tudásuk, bíznak Istenben, elképzelnek valamit, és azt kész tényként tálalják. De igenis vannak betegségek, melyek kezeléséhez antibiotikum vagy más gyógyszer kell.
  • Akadnak szakmailag képzetlenek, akik a gyorstalpaló tanfolyamokon szerzett oklevél birtokában azt hirdetik, hogy 7-8 kg lerakódás van a vastagbélben, mi több, a vastagbélből szívódik fel a táplálék. Vagyis anatómiai ismeretek nélkül, engedélyek birtokában próbálnak gyógyítani másokat.
  • Szintén a hozzá nem értők közé tartoznak azok, akik olyan gyógyulásokról számolnak be, amelyek nem fedik a valóságot. „Diplomás egészségi guruk” ezek, akik szerint ha zöld növényeket eszünk, oxigént viszünk be a szervezetbe.
  • Hódít a parazitaűző divat, valamint a káposztaleves kapszula, melyről azt hirdetik, 5 kg-os súlycsökkenést ér el, aki hét napig szedi, pedig hét nap alatt 5 kg-ot fogyni még Szibériában sem lehet.

Az erdélyi természetgyógyász hangsúlyozta: a gyógyszerekre szükség van, mert például egy operáció előtt kamillateával nem lehet elaltatni a beteget, és vannak olyan betegségek, mint például az epilepszia, amely kezeléséhez elengedhetetlen a gyógyszer. Azt is elmondta, hogy sok orvossal kollaborál, akik ugyan egyetemen nem tanultak fitoterápiát, de nyitottak erre.

Úgy jó a gyógynövény, ahogy Isten adta
Gyógynövények mindenütt vannak, és kiváltképp szeretik azokat a helyeket, ahová ember még nem tette be a lábát.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik