Életmód

Csíksomlyón tart szentmisét Ferenc pápa

A programot a pünkösdi zarándoklat mintájára készítik elő.

Romániába látogat május végén Ferenc pápa, és Csíksomlyót is felkeresi – közölte pénteken a román elnöki hivatal. A közlemény szerint Ferenc pápa május 31. és június 2. között ltartózkodik majd Romániában, és Bukarest mellett Jászvásárra (Iasi), a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is elmegy.

A romániai római katolikus püspökkari konferencia tájékoztatása szerint szerint az apostoli látogatás a Menjünk együtt! mottó alatt zajlik. A püspökök örömmel és hálával fogadták a látogatás hírét. Reményüket fejezték ki, hogy sikerül megtalálni az akaratot, hogy folytatódjon a másság tiszteletén alapuló, keresztény egyházak közötti párbeszéd.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

A csíksomlyói programot a pünkösdi zarándoklat mintájára készítik elő, így a mise szabadtéren lesz a csíksomlyói hegynyeregben, ahol a pünkösdi búcsú szentmiséjét is tartják.

Az előzmények

Ferenc pápát 2017-ben hívták meg a román hatóságok és a romániai római katolikus egyház. A látogatásra beleegyezését adta az ortodox egyház vezetősége is, hiszen Románia lakosságának nagy többsége görögkeleti vallású, a pápa csak az ortodox egyház beleegyezésével érkezhet Romániába. Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki ellátogat Romániába. Elsőként II. János Pál pápa járt Romániában 1999-ben, akkor ő csak Bukarestet kereste fel, ami csalódást okozott az erdélyi, zömében magyar anyanyelvű hívek körében.

Fotó: MTI/Veres Nándor

A csíksomlyói ferencesek közben bejelentették, hogy az idei pünkösdi búcsút június 7. és 10. között tartják. Mivel Ferenc pápa romániai látogatása keretében június 1-jén látogat Csíksomlyóra, így a hagyományos búcsún nem lesz jelen. A pünkösdi zarándoklat június 7-én, pénteken este kezdődik szentmisével, az ünnepi búcsús szentmise pedig a megszokott időpontban, június 8-án, pünkösd szombatján 12.30-kor kezdődik.

Emlékeztettek, hogy a Gyulafehérvári Főegyházmegyében a hivatások éve van, a pünkösdi búcsú is ennek jegyében zajlik, mottója: “Íme, az Úr szolgálóleánya”, írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Százezrek imádkoztak a magyarságért Csíksomlyón
A 451. zarándoklatonl idén is több százezer magyar gyűlt össze a világ minden pontjáról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik