Mozaik

Erőt ad a családoknak Csíksomlyó, a magyarság szíve

Idén is megy zarándokvonat, mely mozgó kápolna lesz.

Ebben az évben június 3-án kerül sor a csíksomlyói búcsúra, melyre immár hagyományosan újra közlekedik a Boldogasszony zarándokvonat. A vonaton 1200 hívő indul útnak június 1-jén reggel Budapestről Csíksomlyóba, és a pünkösdi vallási programokat követően június 4-én az esti órákban érkezik vissza a fővárosba.

Fotó: MTI

Imaszándékokat is elvisznek

Csíksomlyóra magukkal viszik bárkinek az imaszándékát, aki elküldi azt az imakeres@missziotours.hu címre vagy postai úton az utat szervező Misszió Tours címére. A kegyhelyen a szombati búcsú előestéjén Székely János vezetésével tartanak imaórát a küldött imaszándékokért.

Fotó: MTI

A zarándokvonat programja kapcsolódik a Szent László év rendezvényeihez is. Csíkszeredán bemutatják a Szent László életéről szóló szabadtéri kiállítást.

A június 3-án tartandó búcsú mottója: „Tarts meg minket őseink szent hitében!”

Fotó: MTI

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Boldogasszony zarándokvonat lelki vezetője a zarándokvonatról tartott sajtótájékoztatón mozgó kápolnának nevezte a zarándokvonatot.

Csíksomlyó a magyarság szíve, az oda induló zarándoklatok pedig megújító erőt adhatnak a nemzetnek és a magyar családoknak – mondta.

A csíksomlyói hegynyeregben június 3-án helyi idő szerint 12.30-tól (közép-európai idő: 11.30) tartandó szentmisét – melyet a Duna tévécsatorna élőben közvetít – Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa mutatja be, a szentbeszédet Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mondja. A szentmisén jelen lesz Michael Anthony Perry, a ferences rend legfőbb elöljárója, Assisi Szent Ferenc 121. utódja a rend élén.

Történelem

450 évvel ezelőtt azért gyűltek össze Csíksomlyón a katolikus hitükhöz hű székelyek, hogy segítséget kérjenek a hitükben való megmaradáshoz, és hálát adjanak Istennek és a Szűzanyának ezért a segítségért. Az 1567-es segítségkérés a protestánsok és katolikusok közötti erdélyi vallási villongások közepette történt. A Csíksomlyóra zarándokló székelyek ekkor megfogadták, hogy nem valaki vagy valami ellen emelnek szót, hanem Istenbe vetett hitüket erősítik, ennek emlékére minden pünkösd szombatján egységesen elzarándokolnak a Szűzanya tiszteletére Csíksomlyóra.

Fotó: MTI

Csíksomlyó mára jelkép lett: elsősorban a székely nép katolikus hitvallásának a fellegvára, a pünkösdszombati búcsú pedig az újratöltekezés alkalma, nemcsak a székelyeknek, hanem a világon szétszóródott magyarságnak és minden jóakaratú embernek – írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik