Életmód

Fogadd meg ezt a három dolgot, és boldogabb leszel

Mindannyian boldogok szeretnénk lenni, de valamiért ez nem mindig sikerül.

Az emberek gyakran saját maguk gátolják meg magukat abban, hogy elérjék a boldogságot – Jeffry Bernstein Ph.D. pszichológus és coach 30 év praxisának tapasztalatait osztotta meg a Psychology Today hasábjain.

1. Ne hajszoljuk a boldogságot

A legtöbben meg vagyunk győződve arról, hogy céljaink elérése hozza majd el a várva várt a boldogságot. Shawn Achor, A boldogság, mint versenyelőny című sikerkönyv szerzője ebben a TED videóban arról beszél, hogy a legjobb, amit tehetünk magunkért, ha abbahagyjuk a boldogság hajszolását – a vágyott idilli állapot nem egy rajtunk kívül álló dolog.

Természetes, hogy örömet okoz az, ha előléptetnek, ha fizetésemelést kapunk, vagy ha mi vagyunk a hónap dolgozója a cégnél. De a pusztán eredményektől várt boldogság sajnos nem tart túl sokáig. Könnyen hozzászokunk az új állapothoz, és azon vesszük észre magunkat, hogy boldogságszintünk épp azon a szinten van, mint az elért eredmény előtt volt. Ugyanígy attól se várjuk életünk drámai módon való jobbra fordulását, hogy megszabadulunk néhány kilót, az pedig, hogy egy új párkapcsolattól reméljük, hogy az majd elhozza életünkbe az idilli boldogságot nemcsak botorság, de még csak nem is fair dolog.

9 dolog, ami a tudomány szerint is boldogabbá tesz otthonunkban
Egyértelmű, mondhatni bizonyított megállapítások, amiket érdemes megfontolni.

2. Ne hasonlítgassuk magunkat össze másokkal

Bár a média, és a social média hatására folyamatosan összehasonlítjuk magunkat másokkal – ez bizony nagyon nem tesz jót a boldogságunknak sem rövid, sem hosszútávon. Ha állanadó szokásunkká válik a mások életével való folyamatos méricskélés, az bizony egészen nyomorulttá tehet minket, megmérgezi a mindennapokat.

Mert mindig lesz nálunk fiatalabb, okosabb, szebb, gyorsabb – az élet már csak ilyen. A profi sportolók is – akik világcsúcsokat állítanak fel – tisztában vannak azzal, hogy egyszer majd jön valaki, aki az ő fantasztikus rekordjukat is túlszárnyalja. Ahelyett, hogy ismerősökhöz, ismeretlenekhez hasonlítjuk magunkat, törődjünk inkább a saját eredményeinkkel – sokkal boldogabbak leszünk.

3. Gyakoroljuk a hálát

Megszámlálhatatlanul sok tanulmány szól arról, hogy a hála gyakorlása boldogság érzetet okoz. A hála segít a pozitív érzelmek megélésében, segít felidézni a kellemes emlékeket, segít megküzdeni a nehézségekkel, jobb közérzethez vezet, jobb kapcsolatokat eredményez. Minél többet foglalkozunk azzal, amink van – ellentétben azzal, hogy azon rágjuk magunkat, mi hiányzik az életünkből – annál boldogabbak leszünk. Értékeljük azt, amink van, ahelyett hogy azzal törődünk, szerintünk mit érdemelnénk az élettől.

Napi 5 jó cselekedet, ami átsegít a legnehezebb időszakon is
Napi öt kedves gesztus vagy segítségnyújtás boldogabbá tesz.

Kiemelt kép: pexels.com

Olvasói sztorik