Életmód
Augsburg, Germany - April 29, 2015: The Fuggerei is the worlds oldest social housing complex still in use in Augsburg, Germany.

A hely, ahol 500 éve nem emelkedtek az albérletárak

Korábban a témában:

Jakob Fugger kora egyik legismertebb európai vállalkozója volt, aki azzal szerzett hírnevet magának, hogy a Vatikán pénzverőjeként dolgozott. Miután meggazdagodott, a rászorulókon szeretett volna segíteni, beruházása pedig a világ legidősebb karitatív szociális lakóparkjaként maradt fent, írja az Atlas Obscura.

Az üzletember 1517-ben rendelte el Fuggerei enklávéjának építését a németországi Augsburg városában, hogy elérhető áron biztosítson lakást a napszámosoknak, iparosoknak és családjaiknak.

iStock

Bár az épületegyüttest a II. világháborúban szinte megsemmisítették, az ingatlanokat később restaurálták, és 1520 óta a mai napig folyamatosan lakott területnek minősül. A városon belüli városban 67 ház és 147 apartman van, és itt áll a Szent Márk-templom is.

Az utóbbi fél évezredben a közösség Augsburg egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága lett. Az érdeklődők mindössze 4 euróért betekinthetnek a falak mögé, és szétnézhetnek az egyetlen lakásban, amit szándékosan hagytak üresen a látogatók számára.

The picture shows the world's oldest social housing settlement 'Fuggerei' in Augsburg, Germany, 13 June 2008. Photo: Karl-Josef Hildenbrand
Europress/AFP/Karl-Josef Hildenbrand

A belépő ára egészen kevésnek tűnhet addig, amíg a vendégek nem jönnek rá, hogy a tikett így is négyszer annyiba kerül, mint Fuggerei lakosainak az éves lakhatási költsége. Nem vicc, nem ámítás, a településen mindössze 88 eurocentért, kevesebb mint 300 forintért lehet bérelni egy lakást egy teljes esztendőre.

A beköltözésnek ugyanakkor természetesen feltételei is vannak.

Fuggerei az első naptól kezdve Augsburg római katolikus lakosainak adott otthont. Aki itt szeretne letelepedni, elsőként a hitvallásáról kell tanúbizonyságot tenni, és igazolnia kell azt is, hogy nincs semmilyen adóssága. Továbbá ahhoz, hogy valaki Fuggerei falai mögé költözhessen, előtte legkevesebb két évig Augsburgban kell életvitelszerűen élnie.

The picture shows the world's oldest social housing settlement 'Fuggerei' in Augsburg, Germany, 13 June 2008. Photo: Karl-Josef Hildenbrand
Europress/AFP/Karl-Josef Hildenbrand

A kiválasztási folyamattal biztosítják, hogy a település évszázadok óta a római katolikusoké és az augsburgi lakosoké maradjon.

Íme a legendás, szerelmet hozó tölgy, aminek saját postacíme van
A megadott címre bárki írhat, aki szerelemre vár, vagy szerelmet remél.

Kiemelt kép: iStock

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.