Életmód

Az ősz haj is lehet gyönyörű

Az első szálak megjelenésénél a 60 év alatti nők rögtön festék után nyúlnak. Ám nem mindenki.

Az ősz haj a bölcsesség, a tudás szimbóluma. Legalábbis, ha férfiról van szó. Valamiért azonban a nők őszülése azonnali ellenérzést vált ki a társadalomból, és félelmet a nőkből, ezért az első szálak megjelenésénél a 60 év alatti nők rögtön festék után nyúlnak.

Akadnak azonban olyanok is, akik szeretnének szembeszállni a társadalmi nyomással és bebizonyítani, hogy az ősz haj nem egyenlő az öregedéssel, hogy igenis lehet szép, sőt szexi.

Következzen most néhány inspiráló női gondolat önmagunk – és az ősz haj – felvállalásáról.

,,Az első ősz hajszálat 7 évesen találtam a hajamban. Emlékszem, meglepődtem, de nem foglalkoztam vele sokat, mert azt hittem, ez normális; mindkét szülőm haja ősz volt amióta az eszemet tudom. 22 éves koromban a munkahelyemen a főnök mögöttem megjegyzést tett: ,,Úristen! Milyen szörnyű lehet ilyen öregnek tűnni ennyi idősen!”

Szégyenkeztem. Nem akartam öregnek látszani. Ezért 41 éves koromig festettem a hajam. Addigra már 2 hetente festenem kellett, még nyaralni is hajfestékkel mentem. Akkor úgy éreztem, megalázó lenne, ha valaki is tudná, hogy ősz vagyok, így a legkisebb lenövést is eltüntettem. Többször megpróbáltam elhagyni a festéket, de olyan volt, mint a függés – ahogy lenőtt a hajam, festettem.

42 évesen aztán megfogadtam magamnak, 1 évig nem nyúlok a hajam színéhez. Nagyon nehéz volt. Sok (nemkívánatos) véleményt kaptam a barátaimtól és a gyerekeimtől: ,,Ne csináld, hogy nézel ki … Miért nem festesz újra?”
Kitartottam. 6 éve nem festem a hajam. Szeretem így, csodálatos. Az emberek most fiatalabbnak néznek, mint amennyi idős vagyok, a férjem pedig Ezüst Rókának becéz.”

„Úgy döntöttem, a fehér hajszálaim mutassák meg, elfogadom magam annak, aki vagyok. A hajam színe ne határozza meg az ifjúságomat! Fiatal, egészséges és gyönyörű vagyok. A fehér természetes haj! A szeretetet nem a társadalmi normák szabályozzák, hanem én.

Soha nem színeztem a hajam … szeretem, hogy nem vagyok ,,rabszolga”. Nem is beszélve arról, hogy festék nélkül jobb a hajamnak.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Day one: Skip washing hair because working out later. ⠀ Day two: Skip washing hair because working out later. ⠀ Day three: Skip washing hair because working out later. ⠀ Day four: Can’t workout today because I washed my hair. (Also, can’t work out tomorrow either because I washed my hair today). ⠀ The struggle is real. Has anyone solved this self-care crisis!? ⠀ @kjaerweis lipstick in Love from @ailleabeauty 💋 ⠀ #washerhere #itsinmystories 😂 ⠀ #grayhair #naturalhair #greyhair #grayhairstyles #cutegrayhair #grayhairpics #organichair #nontoxichair #organichairspray #organiccurlcream #grayhairstyle #bestgrayhair #cutegreyhair #greymodel #graymodel #styleover40 #over40 #lifestyleblogger #naturalbeauty #greyhairmovement #grayhairmovement #silversisters #40andfabulous #gombre #atlantablogger #organicatlanta #goinggray

Lisa (@thisorganicgirl) által megosztott bejegyzés, Jan 5., 2019, időpont: 6:07 (PST időzóna szerint)

„12 éves voltam, amikor az a fiú, aki nagyon tetszett, rámutatott az első ősz hajszálamra. Nem jelentett semmit, mégis megalázott voltam. Azután évekig festettem. Most már négy éve nem, teljesen ősz vagyok. Nem is tudnám elképzelni magam máshogy.”

„Ez az utazás nem csak a kifelé látszó nő elfogadása, hanem a belső nő békéje is. Arról van szó, hogy elfogadjuk,  csodálatosak vagyunk. És mivel öregedni kiváltság, az ezüstünket tiszteletbeli koronaként kell viselni. Az önbizalom és önmagunk elfogadása az, ami valóban gyönyörűvé teszi a nőt … minden korban!

Ezüst koronát viselő nők – szikrázzatok!”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

“I want to a Rexall drugstore looking for a specific leave in curl conditioner, the salesperson misunderstood and took me to the hair color isle? He automatically assumed I was looking for hair colour to cover my “glitter”. Rocking grey hair at times can be amazing because so many are in awe that I don’t color. Others times it can be disheartening when someone has the audacity to tell me I should colour. Social media tells us, especially women that we are only beautiful if we look a certain way, and that’s YOUNG. JusT this week a well known 50 years old French author, Yang Moix, claimed that women over 50 were "invisible" and "too old" to date, he may have received received furious criticism over his statement, but this kind of talk makes women want to do everything in their power to keep up the fight against aging. There’s no reason that a man’s natural aging process should make him look distinguished, while we women look like we’ve given up! Embrace every strand, as a power towards aging gracefully and owing your crown of glorious wisdom. Happy 2019!” @angierehal #grombre #gogrombre

Going grey with (grohm)(bray) (@grombre) által megosztott bejegyzés, Jan 11., 2019, időpont: 3:36 (PST időzóna szerint)

,,Megengedem magamnak, hogy ősz legyek. Nem adom fel önmagam. Inkább igyekszem megismerni a nőt a tükörben. Nem kerülöm el az öregséget. Engedem nőni a hajam, úgy, ahogy van. Kilépek az elvárások súlya alól. Az ősz haj szép. Én is szép vagyok.”

„Ne aggódj mások véleménye miatt, csak kövesd a belső hangod hívását, és meglepődsz majd, hova vezet az utad.”

Nyitófotó: pexels.com

Sok mindent elárul egészségünkről az ősz haj
Ezek már az öregség jelei, függetlenül attól, ha a húszas éveink elején vagy a harmincas éveink végén teszik próbára hiúságunkat. De ha jobban megvizsgáljuk, az ősz haj többet is elárulhat rólunk, mint a korunk.
Olvasói sztorik