Életmód

Bogárlárva és csírák: ilyen lesz a jövő gyorsétele

Az IKEA által vezetett dán Space10 kutatólabor újragondolta a gyorsételeket. Íme a jövő street food-ja.

Három évvel ezelőtt mutatták be az IKEA ikonikus húsgolyójának újragondolt, alternatív összetevőkből készült változatát rovarok, algák és laboratóriumi húsok felhasználásával.

Azóta az IKEA által vezetett dán Space10 kutatólabor bemutatott néhány új ételt, ami megoldás lehet a feltételezések szerint bekövetkező globális élelmiszer krízisre. Természetesen ezek még csak most kerültek ki a tesztkonyháról, így nem várható, hogy hamarosan láthatjuk őket az IKEA menüjében, írta a space10.io.

Fotó: Space10

A SPACE10-nél a kutatásnál fontosnak tartják, hogy az ételek ne csak egészségesek vagy fenntarthatóak legyenek, hanem finomak is.

Hogy megváltoztassuk az emberek hozzáállását az élelmiszerekkel kapcsolatban, hogy inspirálják őket az új összetevők kipróbálására, nem elég csak az intellektusra hatni- az ízlelőbimbóikat is el kell varázsolnunk. Ezért dolgoztunk sokat a séfünkkel és az ételtervezőnkkel azon, hogy gusztusos, jó ízű, valamint az emberek és a bolygó számára kedvező ételeket hozzunk létre.

– mondta el a Space10 szóvivője.

És hogy milyen ételeket sorakoztatott fel a labor?

Dogless Hotdog

Fotó: Space10
Fotó: Space10

A Dogless Hotdog szemet gyönyörködtető csillaga a zsemle, ami mikro-algából és búzafűből készül, a töltelék pedig szárított bébirépa, bogyókból készült ketchup, mustár, kurkuma krém, sült hagyma és gyógynövényekből készült saláta.

Bug Burger

Fotó: Space10
Fotó: Space10

A Bug Burger ízletes, fehér lisztből készült zsemle, cékla és feketeribizli ketchup, metélőhagyma és hidroponikus saláta keveréke. A hús pedig, ami belekerül céklából, petrezselyemből, burgonyából és bogárlárvából megalkotott húspogácsa.

Neatball

Fotó: Space10
Fotó: Space10

A Neatball célja, hogy az emberek elgondolkodjanak a húsfogyasztás csökkentéséről, helyi termékek felhasználásával és alternatív proteinek kipróbálásával. Épp ezért  kétféle Neatball került kifejlesztésre: az egyik ugyanolyan húsból készül, mint a burger hús, a másik sárgarépából, petrezselyemből és egyéb gyökérféléből. Az igazi svéd élmény miatt burgonyapürét és vörösáfonya-mártást ajánlanak hozzá a kitalálók.

Lokal Saláta

Fotó: Space10
Fotó: Space10

A labor hidroponikus eljárással, azaz föld nélkül, tápoldatban neveli a zöldségeket, ez lehetővé teszi számukra, hogy ízletes, helyben előállított ételeket, fenntarthatóbb kiszolgálást biztosítsanak.
A Lokal Saláta összes zöldje hidroponikusan nő. A hajtásokból és gyógynövényekből készült salátának jelenleg 3 kombinációja van: sóska, brokkoli és tárkony; borsó hajtások, rózsaszín szárú retek és kakukkfű; valamint borágó, piros frill mustár és citromfű alkotja a salátákat.

Mindegyiket házi öntettel – bazsalikom, tárkonyhab vagy citromfű alkotta öntettel – tálalják, mindehhez ropogós kenyér dukál.

Mikrozöldekből készült fagyi

Fotó: Space10
Fotó: Space10

A hidroponikusan termesztett tápláló gyógynövényekből fagylalt is készül. Lehet édeskömény, koriander,  bazsalikom és a menta közül választani.

Hát nem izgalmas?

Kiemelt kép: Space10

Kreatív konyha: karfiolból fasírt, tócsni és cicege
Finom és csak néhány alapanyagra lesz szükségünk!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik