Otthon készült

Édesítsd meg az életedet batátával

Együnk sokat belőle.

A batáta, azaz az édesburgonya egyre népszerűbb hazánkban. Ásotthalmon például szinte az egész település a batáta termesztésével foglalkozik, de Hajdúdorogon is pörög az édesburgonya biznisz.

Nem krumpli, hanem édesburgonya

A batáta a kicsit megtévesztő édesburgonya nevet kapta a magyar nyelvben, tudniillik a krumpli az gumó, az édesburgonya pedig gyökér. Külsőleg ugyan hasonlítanak egymáshoz – bár az édesburgonya hosszúkás alakú –, de a burgonya a gumójáról, az édesburgonya pedig hajtásból szaporítható.

A batáta kiváló konyhai alapanyag, melynek számos felhasználási területe van. Nyersen salátába, sütve, főzve, levesnek, de még édességekbe is felhasználható. Tápanyagtartalma rendkívül jó. Összeállításunkban a Bivalyos Családi Gazdaság receptjeiből válogattunk. Egy biztos: az édesburgonya nagyon finom, s mint javasolják, együnk sokat belőle.

ÉDES BATÁTA GOLYÓK

Hozzávalók (6 adaghoz): fél kiló batáta, 25 dkg tápióka keményítő, 30 g fehér liszt, 5 g sütőpor, 60 g cukor, 4 g só, olaj.

Elkészítése: a batátát kb. 20 percig pároljuk vagy főzzük, amíg állaga puha lesz. A gumókat meghámozzuk, kockákra vágjuk és géppel vagy kézzel homogén pürévé törjük. Az összes hozzávalót a masszához adjuk és az egész anyagot tésztává gyúrjuk. A tésztánkból 2-3 cm átmérűjű golyókat gyúrunk – kis liszt segíthet -. A kész golyókat nem túl forró olajban kb. 3-5 perc alatt kisütjük.

BATÁTÁS KEKSZ

Hozzávalók: 25 dkg batáta, 20 dkg liszt, 30 g cukor, 15 g sütőpor, 4 tk cukor, 8 g só, 10 dkg vaj.

Elkészítése: a sütőt 220 fokosra előmelegítjük. A puhára főtt, hámozott, összetört batátát egy tálba tesszük és tejjel összekeverjük. Egy másik tálba a lisztet, cukrot, sütőport és a sót vajjal kikeverjük. A  batátát ehhez a keverékhez hozzáadjuk, ha szükséges kevés tejjel lazíthatjuk a tésztát. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, melyből pogácsaszaggatóval formákat vágunk, 12-15 perc alatt a kekszeket kisütjük.

FŰSZERES SÜLT BATÁTA

Hozzávalók (2 adaghoz): 2 db édesburgonya (közepes méretű), 3 ek olívaolaj, 2 csipet só (durva szemű tengeri), 1 kk fekete bors (frissen tört), szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt).

Fotó: Facebook/Bivalyos Családi Gazdaság
Fotó: Facebook/Bivalyos Családi Gazdaság

Elkészítése: az édesburgonyákat meghámozzuk, és közel egyenlő méretű cikkekre vágjuk. Tiszta nejlonzacskóba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, beleszórjuk a fűszereket. A zacskó nyakát befogva jól összerázzuk az egészet, hogy mindehol érje a burgonyacikkeket a finom olaj és a fűszerek. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk (úgy, hogy egymás mellett legyenek a batáták, ne egymáson) és légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Félidőben megfordítjuk a krumplikat. Azon melegében tálaljuk.

SAJTOS, SZALONNÁS BATÁTA

Hozzávalók (6 adaghoz): 6 db édesburgonya, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg sajt, 1 ek vaj.

Elkészítése: 6 db édesburgonyát megtisztítunk és bevagdosunk. Egy hőálló tálat kivajazunk, és abba helyezzük az édesburgonyát. Szalonnával megtűzdeljük a bevágásokat, és megszórjuk sajttal. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.

Címfotó: Facebook/edesburgonya.bio

Olvasói sztorik