Virágzó vidékünk

Hatalmas batáták nőttek a bűbáj földjén

Pörög a biznisz az édesburgonya magyarországi fővárosában.

Ásotthalom településen több mint 20 éve folyik batátatermesztés és nemesítés: Váraljai Dénes akkor hozta ide a batátát Laoszból. Az édesburgonya számára az ásotthalmi tiszta, sárga homok és a meleg, napsütéses időjárás ideális termesztési körülményeket nyújt.

Ültetéséről és termesztéséről ITT OLVASHATSZ.

Ma már szinte az egész falu batátát termel

Öt éve megalakult a Batáta Baráti Kör, 2010-ben pedig az önkormányzat is rákattant az édesburgonya termesztésére. A Start közmunkaprogram keretein belül foglalkoznak ezzel, nem is akármilyen eredményekkel. Mára Ásotthalom – ahogy sokan ismerik: a bűbáj földje – a batáta magyarországi fővárosa lett.

Együnk sok édesburgonyát!

Egy darab édesburgonya biztosítja a napi javasolt A-vitamin bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin szükséglet egy harmadát. Gazdag B6 vitaminban, rostban, vasban és káliumban, nagyon kevés zsiradékot és nátriumot tartalmaz. A batáta nemcsak, hogy jó hatással van a szervezetünkre, de ez az egyik legtáplálóbb zöldség, amit fogyaszthatunk, feltéve, ha nem teszünk hozzá sok vajat, vagy nem sütjük zsírban. Az interneten sok édesburgonya receptet találunk, érdemes kipróbálni akár egyet is.

Az önkormányzati földeken közmunkások dolgoznak a batátával. Termesztenek, betárolnak, értékesítenek.

batáta2

Keresett az ásotthalmi batáta

A haszon többszörös: a közmunkásnak van munkája, következésképpen pénze, az önkormányzatnak jövedelme, s a közmunkára fordított pénz helyben többszöröződik.

Az önkormányzat saját, regisztrált fajtával rendelkezik, az „Ásotthalmi-12”-essel, mely a helyi adottságokhoz és a várható éghajlatváltozáshoz kitűnően alkalmazkodik.Idén rekord mennyiségű termés lesz az önkormányzati ültetvényen – olvastuk a település Facebook-oldalán. A héten célegyenesbe érkezett a betakarítás, mely nagy odafigyelést igényel. Vigyázni kell, hogy ne sérüljenek a gumók, mert akkor az édesburgonya akár 48 óra alatt is tönkre mehet.

Az idei termés hozama kiváló. A tövek alatt legalább 2,5 fél kg-nyi batáta van, a gumók átlagban 70-80 dkg súlyúak, de nincs olyan tő, amely alatt ne lenne legalább 1 kg batáta.

A mostani ültetvényt jövőre bővíteni kívánják és saját nevelésű palántával kísérleteznek majd.

Hajdúdorogon is pörög a batáta biznisz. Erről ITT OLVASHATSZ.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik