Életmód

Bejárta az ország legszebb tájait Luxy Duxy, a guruló nyaraló

Négy jóbarát a hosszú hétvégékre építette magának a lakóautót.

Luxy Duxy, lánykori nevén Fiat Ducato hatalmas átalakuláson ment keresztül. Négy jóbarát  kreativitása és különleges kalandvágya nem ismert határokat, amikor elkezdték az átalakítását. Bakó Zsófia, Goretity Milán, Lator Anna és Sztaniszláv András éppen egy esztendeje határozták el egy hangulatos négykerekű nyaraló építését.

Az volt a koncepciónk, hogy úgy szeretnénk átélni a lakóautózás adta szabadságot, hogy közben ne kelljen feladnunk az egész életünket, munkánkat. Tudtuk, nem tudunk full-time utazni, de azt is tudtuk, hogy imádjuk a természetet és imádnánk úton lenni minden komforttal az autóban.

– írták weboldalukon.

András, Anna, Zsófi és Milán, Fotó: vanlifehungary

Luxy Duxy nem mindennapi története 2018 februárjában vette kezdetét egy használt Fiat Ducato kisbusz megvásárlásával. A használt furgon eredetileg is lakóautóként funkcionált, ám szinte teljesen le kellett bontani, majd saját igényeik szerint újraépíteni.

Áprilisban kezdtünk neki a faltól-falig szétrombolásnak és június közepére lett kész, hiszen célunk egy igazi cool-jármű megépítése volt

– mondta a Sokszínű Vidéknek András.

Ám ne szaladjunk ennyire előre! Kreativitás, rugalmasság és csapatmunka, ezek lettek mindjárt a legelején a kulcsszavai különös vállalkozásuknak. Autós álmuk megvalósításának első és egyben legunalmasabb lépését a több száz pinterest fotó és ugyanennyi youtube-videó átböngészése jelentette. Miután halványan kezdett kirajzolódni szemeik előtt a vagány járgány képe, Zsófi – aki belsőépítész – 3D-s terveket készített az autó pontos méreteihez igazítva. Csupán ekkor tudatosult bennük, belül sokkal több helyre lesz szükség, mint amit járművük eredetileg kínált.

A lakóautó átépítésének hosszú és rögös útja a kis csapat minden tagjától találékonyságot és kitartást kívánt. A nehézségek ellenére kreativitásuk hamar szárnyat bontott. Bútoraik pontos helyének kijelöléséhez a székeket szigetelő szalaggal rögzítették a padlóhoz, gyakran előkerült a mérőszalag és a kézi fűrész. Sokat rajzoltak ceruzával a falakra és a padlóra, heteken át hamisítatlan műhelymunka folyt, miközben sok módosításra kényszerültek eredeti elképzeléseikhez képest.

Fotó: vanlifehungary

Vázlattömböket firkáltak tele, cetliket ragasztgattak mindenfelé. Sok-sok apróbb-nagyobb finomítás után pár hét múlva hozzáláttak a bútorok és a műszaki cikkek beszerzésének.

Elkezdtünk Facebook-csoportokban, meg a Jófogáson keresgélni apróbb-nagyobb eszközöket, végül mégis szinte mindent egy helyen vettünk meg. Ennek az volt az ára, hogy majdnem teljesen újra kellett terveznünk az egész autót. Mondhatjuk, a gombhoz varrtuk a kabátot, hiszen a beszerzett tárgyakhoz igazodtunk a további műveletek során.

– mesélte András.

Az átalakított kisbuszban szinte minden eltér a megszokott gyári felszereléstől. A mozgó bútorokat a falhoz rögzítették, a fiókoknál pedig a hajózásban elterjedt nyomógombos rögzítést alkalmazták. A kis kempingasztal két szék társaságában az ágy alatti tárolórekeszben utazik és csak megállás után használják.

Mosogatáshoz és a kézmosáshoz szükséges vizet egy 35 literes tartályban tárolják, ehhez egy kis teljesítményű szivattyú kapcsolódik, ami a szükséges vízfolyást biztosítja. A lefolyóban keletkező szennyvizet egy 20 literes kannába gyűjtik, majd a kemping vizesblokkjában vagy egy szennyvízcsatorna nyílásába öntik. Nyáron meleg, télen hideg a kézmosó vizük, hiszen fűtés és hűtés nincs Duxy-ban.

Az áramellátást egy 100 amperórás akkumulátor 3-4 napra biztosítja. Napelemet azért sem helyeztek a tetőre, mert az átlagosnál magasabb építésű kisbusz könnyen fennakadna az ágakban egy erdei túra során. Az akkumulátort az autó generátora tölti, hosszabb túrák is bátran tervezhetők

– hangoztatják a jármű tulajdonosai.

Kis fogyasztású, ledes lámpáihoz és egy laptop működtetéséhez bőven elegendő ez az áram mennyiség. A self-made kisbusz konyhai hűtőjét menet közben 12 voltos egység, álló helyzetben egy kisebb gázpalack működteti. Az autó belmagassága pár centiméter híján két méter, ez és a 183 centi hosszú ágy egy magasabb termetű utazónak is elegendő teret és kellemes komfortérzetet biztosít.

Kényelmes és hangulatos a megújult lakóautó – Fotó: vanlifehungary

Tavaly egy júniusi délutánon néhány órás próbaút keretében a Dunakanyarban próbálták ki az átépített lakóautót. Tollasozás, sütögetés és határtalan szabadság. Csodás érzések és élmények után a következő hónapok hosszú hétvégéin a csapat bejárta Luxy Duxy-val Magyarország legszebb tájait.

Fotó: vanlifehungary

Barátaik körében gyorsan híre ment kalandjuknak, egyre többször kérték el tőlük néhány napos kirándulásokra a lakóautót. Készítői eredetileg saját használatra építették, ám az évnek 5-6 hónapjában kihasználatlanul garázsban áll, ezért szívesen bérbe adják bárkinek. Az érdeklődők a Facebookon keresztül könnyen elérhetik a vállalkozó kedvű csapatot.

Kiemelt kép: vanlifehungary

Ilyen autókkal kezdődik a vagány utazás
Egy biztos: nagyon sokan szívesen bevállalnák.
Olvasói sztorik