Ahogy arról már korábban írtunk, az amerikai környezetvédelmi szervezet (Environmental Working Group, EWG) minden évben megvizsgálja az amerikai zöldségek és gyümölcsök peszticid-szermaradványait.
A környezetvédelmi munkacsoport 2019-es felmérése szerint továbbra is a legszennyezettebb gyümölcs az eper, így a piszkos 12 néven ismert lista élén áll, írja az MNN.
A harmadik helyen egy régi-új zöldség található: a kelkáposzta, ami 2009 óta nem szerepelt a listán.
A ,piszkos 12 végleges sorrendje az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hivatal által tesztelt több mint 40 900 minta teszteredményeire épül, mely termékek vizsgálat előtt le vannak öblítve és meg vannak hámozva.
Az EWG 2004 óta minden évben kiadja a listát, hogy megkönnyítse a fogyasztók számára a peszticid-szermaradványok elkerülését. Bár a gyümölcsök és zöldségek kétségtelenül az egészséges táplálkozás fontos részét képezik, zöldségeken és gyümölcsökön fellelhető növényvédő szerek befolyásolhatják az egészséget.
2019-ben tehát a piszkos 12:
- Eper
- Spenót
- Kelkáposzta
- Nektarinok
- Almák
- Szőlő
- Őszibarack
- Cseresznye
- Körte
- Paradicsom
- Zeller
- Burgonya
Javasolt a listán szereplő élelmiszereket helyi termelőktől beszerezni, így kiküszöbölhető a túl sok vegyszer a terményeken.
Érdemes megjegyezni, hogy a kelkáposzta és a spenót minták átlagosan 1,1–1,8-szer annyi peszticid-maradékot tartalmaznak, mint bármely más növény.
A ,tiszta 15
A piszkos 12 mellett a legkevesebb peszticidet tartalmazó terményeknek is van listája. Ha valaki nem tud vagy akar bioterméket vásárolni, ezek a termények a legbiztonságosabbak a hagyományosan termesztett zöldségek és gyümölcsök közül.
- Avokádó
- Csemegekukorica
- Ananász
- Fagyasztott édes borsó
- Hagyma
- Papaja
- Padlizsán
- Spárga
- Kivi
- Káposzta
- Karfiol
- Kantalup dinnye
- Brokkoli
- Gomba
- Sárgadinnye
Az idei vizsgálat során a tiszta 15 gyümölcs- és zöldségmintának több mint 70 százaléka nem tartalmazott növényvédő szer-maradékot.
Kiemelt kép: Pixabay.com