Életmód

Kitárulkozik a vidék minden szépsége a Tájházak napján

Középpontban a tavaszi megújulás, a természet és az újjászületés.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 27-28-án. A programsorozatra először 2013-ban került sor és céljuk az volt, hogy tavasszal, az év egy napján tájházaik az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

Ünnepélyes tavaszi kapunyitás

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapját minden évben április 24-én tartják. A tájházak 24-ikéhez legközelebb eső szombaton és vasárnap rendezett hagyományteremtő programjaival nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a tavaszi megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet fordítanak. Ez a nap, a Tájházak napja remek lehetőség, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén kiemelt figyelmet fordítsunk saját szűkebb pátriánk egykori életmódjára, paraszti világára, és mindarra, ami a hagyományos tudásból napjainkban hasznosítható, újraélhető modern világunkban. A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlataikra, eseményeikre felhívják leendő látogatóik figyelmét.

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket, meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve.

Veszprém, Bakonyi Ház

Megnyitó Kiskőrösön

2019-ben a megnyitó helyszíne a Kiskőrösi Szlovák Tájház lesz, amely a 300 esztendővel ezelőtt betelepített szlovákság anyagi kultúrájának állít emléket. Létrehozása óta a helyi nemzetiség identitásőrzésének egyik központja, a szlovák kultúra és életmód bemutatásának helyszíne. A Tájházak napja rendezvényen Szent György napjához és az állatok tavaszi kihajtásához kapcsolódó játékos feladatokkal, “sárkányos” kézműves foglalkozásokkal és hagyományos kemencés finomságokkal várják a látogatókat. A helyi hagyományőrzőknek hála, a rendezvényen teret kap a színpompás kiskőrösi viselet is.

További ízelítő a bekapcsolódó 80 tájház programkínálatából

Tavaszi illatokkal és ízekkel családi programra várják szombaton a látogatókat a Hosszúhetényi Tájházban. Helyi kézművesekkel kerámia virágokat festhetnek, a tavasz első fűszernövényeinek felhasználásához kaphatnak ötleteket, kemencés fűszerpogácsa és aromavíz is készül.

Az Orfűi Malmoknál három különböző malom típussal ismerkedhetnek meg az oda érkezők. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. A molnár kemencéjében ropogós cipók és egyéb finomságok is gyakran sülnek, amelyek a múzeum kávézójában, a GARAT-ban is megtalálhatók lesznek a Tájházak napján.

Hosszúpályi Tájház

A Szaporcai Cifraházban megvalósuló „kenyér-kísérlet” részeként a kovászos kenyértészta összeállítását, a kemence fűtését és a sütés műveleteit bárki kipróbálhatja, és természetesen az elkészült kenyereket is megkóstolhatja.

Cigándon a Bodrogközi Múzeumportán a tavaszi vasárnapokhoz kapcsolódó zöldág-járást elevenítik fel, amely a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játék. A lányok ilyenkor a falu egyik végén kézfogással sorba álltak. A sor mindkét végén kaput tartottak zöld ággal a kezükben. A sor egyik vége átbújt a sor másik végén lévő kapu alatt, így mentek végig a településen. A dal első három sorát a két kaput tartó énekelte egymásnak felelgetve, a Bújj, bújj… részre megkezdődött a kapun való átbújás.

A mustra alkalmával a látogatók egyrészt megtekinthetik a falumúzeum értékeit (kiállításait, kiadványait, múzeumpedagógiai kínálatát), másrészt megismerhetik a környező tájházakat, kiállítóhelyeket is. A nap folyamán történik meg a Kistelepülési Múzeumpedagógiai Program alapdokumentumának aláírása, amely lehetővé teszi múzeumi gyermekfoglalkozások megtartását a környező 13 falu iskolásai számára. A nap folyamán bemutatkozik itt az álmosdi Kölcsey Emlékház, a létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény, az érmelléki tájházak és a Tiszadadai Tájház. A látogatók népi játékokat próbálhatnak ki és megismerhetik a csuhéfonás, valamint a mézeskalács-készítés hagyományait. Délben rendezik meg a település új bormúzeumának sajtónyilvános bokrétaünnepét.

Régi idők kincseit őrzik a múltidéző tájházak
1962-ben nyíltak meg az elsők a megyei múzeumok támogatásával.

Tájház-túrák

Több térségben is gyalogos vagy bringás túrákkal lehet ötvözni a tájházak felfedezését.

A tardonai és mályinkai helyszínek közötti 4 km-es bükki erdei úton gyalogtúrára nyílik lehetőség, ezeken a településeken a tájházakon kívül a műemlék református templomok is látogathatók lesznek és az ígért élménysütés mellett a mályinkai pálinkafőzde kóstolót is biztosít az érkezőknek.

A Felsőtárkányi Tájház egy szobájának részlete

Tájházak a kerékpár nyergéből

A Dabasi Járás tájházai kerékpáros családi túrát szerveznek, így vendégeik egyszerre bicajozhatnak és a térség néprajzát, népi építészetét is megismerhetik. A túra teljesíthető kis, közepes vagy nagy körben, teherbírásnak és kedv szerint. Minden állomáson frissítőkkel és meglepetéssel várják az érkezőket. Résztvevő tájházak: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház – Inárcsi Tájház, Ócsai Tájház, Bugyi Tájház, Sári Szlovák Udvar (Tájház és Rétesház), Felsődabasi Nemes Kúria, Dabas-szőlősi Tájház, Dabas-Gyóni Tájház, Hernádi Tájház, Bagolyfészek Kézművesház, Sváb néprajzi gyűjtemény Újhartyán, Kakucsi Tájház.

„3 Tájház Túra” címmel Pánd – Gomba – Úri települések közös tájházas programjaként valósul meg a „Bringára fel” tájházi kerékpártúra, amely képzett túravezetővel indul el. Minden tájházban menetlevél bélyegzés lesz, valamint apró ajándékra számíthatnak a résztvevők.

Állatsimogató a Felsőtárkányi Tájházban

Ízlelőhelyek

A Tájházak napján szinte minden csatlakozó finom falatokkal várja a vendégeket

Kiskunmajsán a régi kenyérsütő ház kemencéje újra ételt varázsol a látogatók asztalára, az Eleki Szlovákházban loksa (káposztás lángos), Mezőbererényben a „Mamicska konyha” által készített szlovák nemzetiségi ételek kóstolására lesz lehetőség. A Makói Skanzenben hagymás tájjelegű ételeket főznek, Móron sváb recept szerinti sonkát kínálnak  tejfölös hagymaszószban (schninken mit ramcvivetunk), mellé krumplispogácsát (krumpienmöhlspeis) sütnek.

Hagyományőrzés Noszvajon

Nagyrábén úgy tartják, hogy az alma nem esik messze a tájháztól, így itt almából készült italokat, ételeket kóstolhatnak: almabort, almapálinkát, almalevet, aszalt almát, almás süteményeket.

Hajdúszoboszlón a Gazdaházban vajat köpülnek, zöldségekből kenyérre való kenőkét készítenek, és ezeket az ott dagasztott és az udvari kemencében frissen sütött kenyérrel lehet megkóstolni.

Boldogon tubu kalács, valamint a boldogi kisrózsa sül, Domoszlón pogácsa és herőce, Felsőtárkányon morván kalács, Isaszegen lakodalmas kalács, Csökölyön, Noszvajon, Mátraszentimrén pedig hagyományos kelttésztákból mindenféle finomság.

A teljes programkínálatról a Tájházszövetség weboldalán és Facebook oldalán találhatók információk.

Kiemelt képünkön a Kisnánai Tájház egyik terme látható.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik