Életmód

100 éves a vidéki újságírás nagy öregje

15 éves korától a szakmában dolgozik, neve összeforrt a Nógrád megyei sajtó történetével.

Sosem szerette a csillogást, a nagy ünnepléseket, baráti közösségben, újságírói összejöveteleken érezte és érzi jól magát. Bár nem kényes számára, életkorával az esztendők múlásával nem foglalkozott, de azt sem kedvelte, ha más érdeklődött utána. Ezúttal nem kerülhette ki a “tényt”. A Salgótarjánban élő Bobál Gyula Aranytoll életműdíjas és Vastoll- díjas újságíró május 26-án ünnepli 100. születésnapját, mely alkalomból május 24-én a városi önkormányzat vezetői, baráti közösségek, a Sokszínű Vidék képviseletében e sorok írója, valamint újságíró kollégák kis csoportja is otthonában köszöntötte a “Mestert”.

Vaskor István, a Sokszínű Vidék főszerkesztője az ünnepelt Mesterrel – Fotó: Bunder Irén

Bobál Gyula nyomdásztanulóként lett az újság és az újságírás szerelmese, és fiatalkori élményei meghatározták egész életét. Neve összeforrt a Nógrád megyei sajtó történetével, ami abból fakad, hogy 15 éves korától a szakmában dolgozik, végigjárva a képzeletbeli ranglétrát egészen a főszerkesztői és kiadóvezetői beosztásokig.

A Szabad Nógrádtól a Palócföldig

1948-ban ott bábáskodott a május 1-jén hetilapként megjelent, majd napilappá fejlődött Szabad Nógrád születésénél. A Mester pályafutása ettől az évtől elválaszthatatlan lett a megyei napilaptól. Egyik szülőatyja volt a Szabad Nógrád jogutódjaként 1950 végén létrejött Nógrádi Népújságnak, majd évekkel később a Nógrád előkészítésében vállalt szerepet. Egy időben a Palócföld folyóirat főszerkesztőjeként is dolgozott, és évtizedeken át publikált országos lapokban. Nyugdíjba vonulása után sem tette le a tollat, a megyei napilapban és számos megyénkben megjelent hetilapban jelentek meg írásai.

Fotó: Sokszínű Vidék

A Mester az írás mellett mindig ügyelt arra, hogy szabadidejét kellemes elfoglaltságokkal töltse. Évtizedeken át vadászott, baráti társaságával heti rendszerességgel focizott, sokat kirándult. Néhány éve az internetezés is kedvenc időtöltései közé tartozik, Facebook-oldalán rendszeresen közzéteszi a mindennapokról szóló gondolatait, élményeit.

Túra a Medvesen – Fotó: Facebook/Bobál Gyula

Kiemelkedő szakmai munkájáért, az újságírás iránti elhivatottságáért 1995-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a szervezet által alapított legnagyobb elismerésben, Aranytoll életműdíjban részesítette Bobál Gyulát, aki a MÚOSZ által 2018-ban alapított Vastoll-díjat tavaly vehette át. Utóbbit azok a tagok kapják, akik betöltötték 90. életévüket.

A köztiszteletben álló Bobál Gyula magas színvonalú újságírói, szerkesztői munkássága, valamint kiemelkedő közéleti tevékenysége elismeréseként 2019. januárjában a városi díszünnepségen vehette át az önkormányzat által adományozott Salgótarján Szolgálatáért-díjat. A felvétel az ünnepségen készült – Fotó: salgotarjan.hu

2017-ben, Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulóján a közösségi portálon így köszöntötte szűkebb pátriájának jubileumát.

Köszöntelek én is városom, kit bölcsőmnek tudok, emberré tévőmnek. Most, hangtalan magányomban, egy szál gyertya, aranyló fényében, elsuttogom, sokadszor, hogy halljam is: szeretlek! Enyém vagy! Én meg Tiéd, teljes szívemmel. Repülnek is gondolataim, hegyen, völgyön, erdőn, mezőn át. Emlékek, kalandok, győzelmek, bukások. Mégis, összetartozásunk örökös maradt. – (Bobál Gyula, 2017. január 20.)

Mi is tisztelettel köszöntjük 100. születésnapján Bobál Gyulát. További szép éveket és ehhez jó egészséget kívánunk. Isten éltessen, Gyuszi bácsi!

A 100 éves Bobál Gyulát köszöntötték

100. születésnapját ünnepelte Bobál Gyula. A Vastoll- és Aranytoll-díjas újságírót eme rendkívüli alkalomból barátai, kollégái mellett Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is köszöntötte. A polgármester szerint Bobál Gyula neve fogalom a városban, Gyuszi bácsi mindig fontosnak tartotta a korrekt és színvonalas újságírást.

Közzétette: Salgótarjáni Városi Televízió – 2019. május 24., péntek

Kiemelt kép: Facebook/Bobál Gyula

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik