Életmód

Íme a világ legandalítóbb, stresszoldó dala

Vezetés közben ne hallgassuk, mert balesetet okozhatunk!

A kutatók szerint ennek a dalnak a meghallgatása annyira ellazít, mint a szorongások enyhítésére adott antidepresszánsok vagy nyugtatók, vagy akár a helyi érzéstelenítésre alkalmazott gyógyszerek, írja a Treehugger.

Elsőre talán meglepő, hogy a zene ilyen módon hat, de ha valaki elolvassa a brit neurológus, Oliver Sacks könyvét, a Musicophilia-t, megismeri a zene és az agyunk között létrejövő varázslatos kapcsolatot és hatását.

A zenei orvostudomány ártalmatlan és olcsó módszer, hogy többek között jelentősen csökkentse az operációk előtti szorongást. Egy új, a BMJ-ben megjelent tanulmány szerint a zene kiváló a stresszes betegek megnyugtatására. Általában a nyugtató hatású midazolámot használják a szorongás csökkentésére az eljárás előtt.

Midazolám

A midazolám egy ultra rövid hatású benzodiazepin származék. Anxiolitikus, amnézia-kiváltó, hipnotikus, szorongásoldó, görcsoldó, vázizomlazító és nyugtató tulajdonságai vannak. A midazolám molekulája különleges a benzodiazepinek körében, mivel vízben oldható és nem zsírban oldódó, mint a legtöbb benzodiazepin.

A kísérletben két csoport vett részt; az egyik csoport résztvevői midazolám injekciót kaptak, a másik csoport tagjainak egy dalt kellett meghallgatniuk. A betegek szorongási szintjének kiértékelésére használt szorongásméréssel azt mutatták ki, hogy a preoperatív szorongás szintje mindkét csoportban hasonló volt, ami önmagában is lenyűgöző eredmény.

A brit együttes, a Marconi Union szerezte hangterapeutákkal összefogva, a szorongás oldására, a vérnyomás és a pulzusszám csökkentésére. A dal címe: Weigthless, magyarul Súlytalanul.

Íme a stresszoldásra szerzett mű:

A TIME Magazin kinevezte a világ legandalítóbb dalának, a Mindlab International laboratóriuma által végzett kutatás pedig megállapította, hogy a Súlytalan hallgatóinak 65% -kal csökkent az általános szorongása és 35% -kal a nyugalmi állapotban mért életjeleik.

A dal ritmusa percenkénti 60-as ütemben kezd, és fokozatosan lassul 50-re. A szívverésünk ennek megfelelően, természetes ütemben lassul. Körülbelül öt percet vesz igénybe ez a folyamat, és mivel nincs a melódiában ismétlődő dallam, az agy teljesen kikapcsolhat, hisz nem próbálja meg előre kitalálni, mi is következik

– magyarázta Lyz Cooper, a Brit Akadémia hangterápiájának megalapítója.

A nyolc perc hosszúság is szándékos volt, hogy a dal teljesen kifejthesse hatását, hisz öt perc kell az agy átállásához.

Szóval mennyire is pihentető ez a dal?

Dr. David Lewis-Hodgson a Mindlab munkatársa elmondta, hogy a dalszerzés közben számos résztvevő jelentősen elálmosodott, és azt tanácsolta, hogy semmiképp ne hallgassuk vezetés közben, mert könnyen bajba sodorhatjuk magunkat, hisz rendkívül veszélyes lehet, ha elálmosodunk, netán elalszunk.

Nyulak segítenek a gyerekek iskolai stresszoldásában
Több iskola szeretne kapcsolódni a kutatáshoz.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik